Friderika
12 °C
29 °C

Európa: csak álom a kis amerikai állam

2007.05.03. 07:58
Az európai uniós gazdaságokban az adó- és járulékterhek kétszeresei az USA-belinek. A forgalmi és a jövedelemadók, valamint a szociális biztonsághoz kapcsolódó kiadások elérik a 64 százalékot, míg az Egyesült Államokban csak 37 százalék ez az arány.

Az Európai Unióban körülbelül kétszer akkora adó- és társadalombiztosítási teher nehezedik az adófizetőkre, mint az Egyesült Államokban. Ez visszafogja a munkaadók és a munkavállalók teljesítményét – állapítják meg az Európai Központi Bank (ECB) elemzői.

A pénzintézet honlapján publikált tanulmány szerint a forgalmi és a jövedelemadók, valamint a szociális biztonságot szolgáló kiadások összességében 64 százalékos terhet raknak rá az átlagos uniós feldolgozóipari munkavállalói bérekre, miközben ez az arány az Egyesült Államokban csak 37 százalék.

Belgium képviseli a csúcsot 75,2 százalékkal, míg Írországban a legkisebb ez a teher, mindössze 44,8 százalék. Az adók és a tb-költségek csökkentése a munkával töltött idő növekedéséhez és ezzel a termelés 10 százalékos bővüléséhez vezethetne – állapítják meg az elemzés szerzői, akiknek a véleménye nem feltétlenül egyezik meg az ECB hivatalos álláspontjával.

Modellszámítások szerint ha a következő tizenöt-húsz évben az egyesült államokbeli szintre csökkennének az európai közterhek, akkor a ledolgozott munkaórák 14, az adózott bérek pedig 25 százalékkal emelkednének. A munkaerőköltség 1,6 százalékkal esne vissza, a fogyasztás viszont 11 százalékkal bővülne, miközben az EU-ban gyártott termékek termelési költsége csökkenne, az eurózóna exportja növekedne. Mindez összességében 2006-hoz viszonyítva 12 százalékkal, ezermilliárd euróval dobná meg a térség GDP-jét � állítja az elemzés.