Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Európa: csak álom a kis amerikai állam

2007.05.03. 07:58
Az európai uniós gazdaságokban az adó- és járulékterhek kétszeresei az USA-belinek. A forgalmi és a jövedelemadók, valamint a szociális biztonsághoz kapcsolódó kiadások elérik a 64 százalékot, míg az Egyesült Államokban csak 37 százalék ez az arány.

Az Európai Unióban körülbelül kétszer akkora adó- és társadalombiztosítási teher nehezedik az adófizetőkre, mint az Egyesült Államokban. Ez visszafogja a munkaadók és a munkavállalók teljesítményét – állapítják meg az Európai Központi Bank (ECB) elemzői.

A pénzintézet honlapján publikált tanulmány szerint a forgalmi és a jövedelemadók, valamint a szociális biztonságot szolgáló kiadások összességében 64 százalékos terhet raknak rá az átlagos uniós feldolgozóipari munkavállalói bérekre, miközben ez az arány az Egyesült Államokban csak 37 százalék.

Belgium képviseli a csúcsot 75,2 százalékkal, míg Írországban a legkisebb ez a teher, mindössze 44,8 százalék. Az adók és a tb-költségek csökkentése a munkával töltött idő növekedéséhez és ezzel a termelés 10 százalékos bővüléséhez vezethetne – állapítják meg az elemzés szerzői, akiknek a véleménye nem feltétlenül egyezik meg az ECB hivatalos álláspontjával.

Modellszámítások szerint ha a következő tizenöt-húsz évben az egyesült államokbeli szintre csökkennének az európai közterhek, akkor a ledolgozott munkaórák 14, az adózott bérek pedig 25 százalékkal emelkednének. A munkaerőköltség 1,6 százalékkal esne vissza, a fogyasztás viszont 11 százalékkal bővülne, miközben az EU-ban gyártott termékek termelési költsége csökkenne, az eurózóna exportja növekedne. Mindez összességében 2006-hoz viszonyítva 12 százalékkal, ezermilliárd euróval dobná meg a térség GDP-jét � állítja az elemzés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?