Ágnes
-1 °C
2 °C

Kovács László gyorsítaná az adóharmonizációt

2005.06.22. 08:36
Kovács László, az Európai Unió adóügyi biztosa reméli, három éven belül elkészül a tervezet arról, hogy a tagállamokban egységesítik a társasági adóalap számítását - derül ki a La Tribune francia pénzügyi napilapban tegnap megjelent interjúból.

A javasalt először az Ecofin, a pénzügyminiszterek tanácsa elé kerül, és ha minden jól megy, további két éven belül törvényerőre emelkedhet.

Kovács kijelentette: az elképzelést az üzleti élet képviselői szinte egyhangúan támogatják, de elismerte, hogy öt tagállam egyelőre ellenzi, mivel nem kívánnak változtatni jelenlegi adózási gyakorlatukon. A terv támogatói szerint az egységes adóalap-számítás csökkentené az adminisztrációs terheket, egyszerűsítené az ellenőrzést, emellett új munkahelyek teremtését is elősegítené.

Kovács emellett közölte: teljesíthető a francia kérelem, hogy csökkenthessék az éttermi ételek áfakulcsát. Az Európai Bizottság nem ellenzi, de az összes tagország hozzájárulására szükség van a megállapodás létrejöttéhez.

Az uniós pénzügyminisztereknek a hónap elején mindenesetre nem siekrült megegyezniük a kérdésben. Jacques Chirac elnök még a 2002-es választási kampányban tett igéretet, hogy jóval a jelenlegi 15 százalékos minimum alá csökkenti az éttermi ételek áfáját.