Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Az Ötödik sugárút a világ legdrágább utcája

2006.11.07. 08:27
11 364 eurós bérleti díjat kell fizetni évente és négyzetméterenként egy száz négyzetméteres üzletért a világ legdrágább utcáján. A pesti Váci utcában 1440 euróból is ki lehet jönni.

A jelek szerint hiába jönnek fel az ázsiai bevásárlóutcák, továbbra is a New York-i Ötödik sugárút (Fifth Avenue) a legdrágább - derül ki a Cushman & Wakefield (C&W) globális ingatlan-tanácsadó szokásos, éves összefoglalójából. A Main Streets Across the World (Főutcák szerte a világban) című tanulmány szerint az észak-amerikai metropolis neves főútján, az 57. utca kereszteződésében egy átlagos, 100 négyzetméteres üzlet esetén négyzetméterenként 11 364 eurós bérleti díjat kell fizetni évente.

Indiai felívelés

Jelentősen elmarad ettől a hongkongi Causeway Bay, ott "csupán" 9544, míg a harmadik helyezett párizsi Champs-Élysées esetében 6775 eurót számítanak fel. A lista első hat helyezettje megőrizte pozícióját a tavalyi összesítéshez képest, ugyanakkor sokat ugrott előre a zürichi Bahnhofstrasse: a 10.-ről a 7.-re, ott 3517 euró az éves bérleti díj négyzetméterenként. Kissé viszszaesett a müncheni Kaufingerstrasse és a szöuli Mjeongdong, viszont holtversenyben bekerült az első tízbe az athéni Ermú, ahol évente és négyzetméterenként kereken 3000 eurót kell leszurkolnia az üzletet bérlő vállalkozásnak.

A legtöbb hellyel az indiai fővárosban lévő Khan Market lépett előre, nem kevesebb, mint 17-tel, s ezzel a 24. lett. A szubkontinensen egyébként hihetetlenül gyorsan fejlődik a kiskereskedelmi ingatlanok piaca, és a szakértők szerint a következő öt esztendőben 40-50 százalékos bővülés lesz évente. Előtte az a Brüsszel áll, amely maga is öt helyet "javított", de jelentősnek mondható a bukaresti Bulevarul Magheru előrelépése is; ez a főutca most a 30., ami hat hellyel "jobb", mint 2005-ben.

Magyar szereplők

A Váci utcában 1440 eurót kell fizetni évente és négyzetméterenként, s az ingatlanos cég felmérése szerint ez húsz százalékkal több, mint a 2005-ös adatgyűjtés során volt. A debreceni Kossuth utca, a győri Baross utca és a miskolci Széchenyi István út is bekerült a listába, de ezeknél nagyságrendekkel elmarad a bérleti díj a fővárositól.

A Cushman & Wakefield az idén 47 ország 233 főutcáját vizsgálta, és mindenütt csak a legmagasabb bérleti díjú ingatlant vette bele az összesítésbe. John Strachan, a cég globális üzletágvezetője szerint új és új kereskedelmi formák nyernek teret a világban, a kereskedők nem vonakodnak belépni új piacokra, miközben a fejlett piacokon egész áruházakat vagy utcákat újítanak fel.