Tekla
8 °C
20 °C

Útdíjjal a csúcsforgalom ellen

2002.02.26. 15:10
A brit főváros önkormányzata útdíj fizetésére kötelezi jövő februártól a London központjában autózókat. Az intézkedéstől azt várják, hogy negyedével csökkenti a városközpont útjainak zsúfoltságát.
Ken Livingstone londoni főpolgármester kedden bejelentette, 2003. február 17-től életbe léptetik az útdíjat.

A londoni önkormányzat mintegy 20 négyzetkilométernyi terület útjainak használatára vet ki napi 5 font díjat munkanapokon reggel hét óra és este fél hét között.

A térség főútvonalaira 230 térfigyelő videokamerát szerelnek fel, hogy a gépkocsik rendszámtáblájának azonosításával megállapítsák, tulajdonosaik fizetik-e a díjat. A bliccelőkre 80 fontnyi bírságot szabnak ki.

A befolyó díjak a tömegközlekedés fejlesztésére mennek

Livingstone közölte, az intézkedéstől azt várják, hogy legalább negyedével csökkenti a városközpont útjainak zsúfoltságát.

Az útdíjból származó bevételt - az előzetes számítások szerint évi 150 millió fontot - a főváros vezetői a londoni tömegközlekedés fejlesztésére kívánják fordítani.

A műholdas adófelügyelet

Az útdíj bevezetésével London központjában Ken Livingstone főpolgármesteri választási programjának egyik központi elképzelését valósítja meg.

Az ellenzéki Konzervatív Párt elutasítja az útdíjat, a munkáspárti kormány viszont maga is útdíj bevezetésén gondolkodik, mégpedig országos méretekben.

Egy a hétvégi sajtóértesülés szerint a közlekedési minisztérium hosszú távú tervei között szerepel, hogy megadóztatja a legzsúfoltabb autópályákat, főútvonalakat használó autósokat. A tárca elképzelése szerint mérföldenként 45 penny (180 forint) úthasználati díjat vetnének ki, amelyet műholdas követőrendszer segítségével hajtanának be az autósokon.