Árpád
-2 °C
3 °C

Útdíjjal a csúcsforgalom ellen

2002.02.26. 15:10
A brit főváros önkormányzata útdíj fizetésére kötelezi jövő februártól a London központjában autózókat. Az intézkedéstől azt várják, hogy negyedével csökkenti a városközpont útjainak zsúfoltságát.
Ken Livingstone londoni főpolgármester kedden bejelentette, 2003. február 17-től életbe léptetik az útdíjat.

A londoni önkormányzat mintegy 20 négyzetkilométernyi terület útjainak használatára vet ki napi 5 font díjat munkanapokon reggel hét óra és este fél hét között.

A térség főútvonalaira 230 térfigyelő videokamerát szerelnek fel, hogy a gépkocsik rendszámtáblájának azonosításával megállapítsák, tulajdonosaik fizetik-e a díjat. A bliccelőkre 80 fontnyi bírságot szabnak ki.

A befolyó díjak a tömegközlekedés fejlesztésére mennek

Livingstone közölte, az intézkedéstől azt várják, hogy legalább negyedével csökkenti a városközpont útjainak zsúfoltságát.

Az útdíjból származó bevételt - az előzetes számítások szerint évi 150 millió fontot - a főváros vezetői a londoni tömegközlekedés fejlesztésére kívánják fordítani.

A műholdas adófelügyelet

Az útdíj bevezetésével London központjában Ken Livingstone főpolgármesteri választási programjának egyik központi elképzelését valósítja meg.

Az ellenzéki Konzervatív Párt elutasítja az útdíjat, a munkáspárti kormány viszont maga is útdíj bevezetésén gondolkodik, mégpedig országos méretekben.

Egy a hétvégi sajtóértesülés szerint a közlekedési minisztérium hosszú távú tervei között szerepel, hogy megadóztatja a legzsúfoltabb autópályákat, főútvonalakat használó autósokat. A tárca elképzelése szerint mérföldenként 45 penny (180 forint) úthasználati díjat vetnének ki, amelyet műholdas követőrendszer segítségével hajtanának be az autósokon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?