Boglárka
19 °C
35 °C

Hajtóvadászat a Motorolának tartozó török üzletember után

2003.08.19. 12:35
A török hatóságok hajtóvadászatot indítottak a török Uzan család tagjai ellen a birtokukban lévő Imar Bank illegális ügyletei miatt. Egy New York-i bíróság nemrég úgy döntött: az óriási vagyonnal és jó politikai kapcsolatokkal rendelkező família négymilliárd dollárral tartozik a Motorolának.
A rendőrség az Uzan-birodalomhoz tartozó Imar Bank ügyében folytatott nyomozás keretében átkutatta a család egyik jachtját, egyik birtokát és földközi-tengeri szigetét, közölte a BBC. Az akcióban egyetlen gyanúsítottat sem vettek őrizetbe. A rendőrség elsősorban Kemal Uzant, a családfőt, testvérét Yavuzt és kisebbik fiát, Hakant keresi. Cenet, az idősebbik fiút nem körözik, de az ő bankszámláját is befagyasztották.

Politikai okok?

Az Uzanok szerint politikai okokból indult ellenük kampány, hiszen Cem az ellenzéki Ifjúság párt vezetője. A párt a novemberi választásokon nem érte el a parlamentbe kerüléshez szükséges tíz százalékot, de a közvélemény-kutatások szerint népszerűsége azóta megugrott.

Bezárt a bank

Az Imar Bank áprilisban zárt be, így rengetegen vesztették el megtakarított pénzüket. Ilyen esetekben az állam kártalanítaná az érintetteket, de Ankara ezt most megtagadta, mondván, a bank könyvelése és ügyletei átláthatatlanok, ezért nem érvényes az állami garancia.

Négymilliárd a Motorolának

Egy New York-i bíróság döntése értelmében a török Uzan család 2,13 milliárd dollár kártérítést és ugyanekkora összegű büntetést köteles fizetni az egyesült államokbeli Motorola mobiltelefon-gyártó társaságnak. A második legnagyobb török mobilszolgáltatót, a Telsim Mobil Telekomunikasyon Hitzmetlerit ellenőrző família az ítélet szerint 1998-tól 2000-ig 1,8 milliárd dollár hitelt vett fel az amerikai Motorolától, valamint közel egymilliárd dollárt finn riválisától, a Nokiától, hivatalosan azzal a céllal, hogy a pénzt a Telsimre fordítják.

Az összegből azonban több mint egymilliárd dollárt saját luxuskiadásaikra és üzleti birodalmuk építésére használtak fel, a hitelt pedig egyáltalán nem állt szándékukban visszafizetni. Korábban egy genfi döntőbíróság Uzanék számára kedvező ítéletet hozott, eszerint a Motorola nem tudta bizonyítani, hogy csalás áldozata lett. A család közölte, hogy az ügyben csak a svájci döntőbíróság az illetékes, mindazonáltal fellebbezni fognak az amerikai ítélet ellen.