Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Duplázódhat a lakosság vagyona a régióban

2004.07.07. 07:51
Három év alatt megduplázódnak a lakosság megtakarításai a kelet-európai országokban. Egy friss kutatás szerint a megtakarítások összetétele is jelentősen megváltozik a következő években.
A háztartások vagyona évente átlagosan mintegy 14 százalékkal bővül majd a kelet-európai országokban - írja a Financial Times a Pioneer Investments és az Unicredito kutatására hivatkozva. Mindez azt is jelenti, hogy az Európai Unióhoz frissen csatlakozott és a csatlakozásra váró országokban 2007-ig közel megduplázódnak a lakosság megtakarításai.

A kutatás szerint azonban a kelet-európai háztartások vagyona nemcsak nagyságában, hanem összetételében is változik majd a közeljövőben. Az eleddig "matracban" és bankbetétekben tartott pénzek az idő előrehaladtával folyamatosan a kockázatosabb befektetési formákba áramlanak. Számokkal alátámasztva ez annyit jelent, hogy a jövőben a részvénybefektetések 15 százalékkal, a befektetési alapok 29, a nyugdíjalapok pedig 27 százalékkal bővülnek évente.

Kockázatosabb befektetések

Dario Frigerio, a Pioneer vezérigazgatója úgy véli, hogy a változások gyorsan végbemennek majd, hiszen a csökkenő kamatok és állampapír-hozamok egyre kockázatosabb befektetésekre ösztönöznek. Bár a háztartások egyelőre főleg a bankokra bízzák a pénzüket, néhány országban már megjelentek a fejlődés jelei. Lengyelországban például a befektetési alapok dinamikusan bővülnek, de ugyanez elmondható Horvátországban is, ahol a befektetési alapok vagyona 2003-ra megduplázódott. A legmodernebb piac vélhetően Csehországban található, itt ugyanis májusban elfogadtak egy olyan jogszabálycsomagot, amely a fedezeti és az ingatlanalapokba történő befektetéseket is lehetővé teszi.

A kutatás szerint a kockázatosabb eszközök már tavaly sokkal jövedelmezőbbek voltak a kockázatmenteseknél. Csehországban például a részvények 30 százalékos hasznot hoztak, miközben a kockázatmentes eszközökkel mindössze 1,4 százalékos többletet lehetett szerezni. Lengyelországban 28 százalékos részvényhozam mellett az államkötvények 5 százalékot, a kockázatmentes eszközök pedig 3,3 százalékot profitáltak. A kutatás Szlovákiát, Törökországot és Magyarországot is megemlíti azon országok között, amelyekben tavaly a magasabb kockázatú eszközökkel jelentős hozamot lehetett elérni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?