Friderika
12 °C
29 °C

Duplázódhat a lakosság vagyona a régióban

2004.07.07. 07:51
Három év alatt megduplázódnak a lakosság megtakarításai a kelet-európai országokban. Egy friss kutatás szerint a megtakarítások összetétele is jelentősen megváltozik a következő években.
A háztartások vagyona évente átlagosan mintegy 14 százalékkal bővül majd a kelet-európai országokban - írja a Financial Times a Pioneer Investments és az Unicredito kutatására hivatkozva. Mindez azt is jelenti, hogy az Európai Unióhoz frissen csatlakozott és a csatlakozásra váró országokban 2007-ig közel megduplázódnak a lakosság megtakarításai.

A kutatás szerint azonban a kelet-európai háztartások vagyona nemcsak nagyságában, hanem összetételében is változik majd a közeljövőben. Az eleddig "matracban" és bankbetétekben tartott pénzek az idő előrehaladtával folyamatosan a kockázatosabb befektetési formákba áramlanak. Számokkal alátámasztva ez annyit jelent, hogy a jövőben a részvénybefektetések 15 százalékkal, a befektetési alapok 29, a nyugdíjalapok pedig 27 százalékkal bővülnek évente.

Kockázatosabb befektetések

Dario Frigerio, a Pioneer vezérigazgatója úgy véli, hogy a változások gyorsan végbemennek majd, hiszen a csökkenő kamatok és állampapír-hozamok egyre kockázatosabb befektetésekre ösztönöznek. Bár a háztartások egyelőre főleg a bankokra bízzák a pénzüket, néhány országban már megjelentek a fejlődés jelei. Lengyelországban például a befektetési alapok dinamikusan bővülnek, de ugyanez elmondható Horvátországban is, ahol a befektetési alapok vagyona 2003-ra megduplázódott. A legmodernebb piac vélhetően Csehországban található, itt ugyanis májusban elfogadtak egy olyan jogszabálycsomagot, amely a fedezeti és az ingatlanalapokba történő befektetéseket is lehetővé teszi.

A kutatás szerint a kockázatosabb eszközök már tavaly sokkal jövedelmezőbbek voltak a kockázatmenteseknél. Csehországban például a részvények 30 százalékos hasznot hoztak, miközben a kockázatmentes eszközökkel mindössze 1,4 százalékos többletet lehetett szerezni. Lengyelországban 28 százalékos részvényhozam mellett az államkötvények 5 százalékot, a kockázatmentes eszközök pedig 3,3 százalékot profitáltak. A kutatás Szlovákiát, Törökországot és Magyarországot is megemlíti azon országok között, amelyekben tavaly a magasabb kockázatú eszközökkel jelentős hozamot lehetett elérni.