Rafael
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Folytatódik a vérzivatar

2008.09.16. 16:47
A forint 243,50 körül is járt, de zárásra a reggeli 242,50-es szintre jött vissza, a BUX a régiós tõzsdékhez képest keveset, 3,2 százalékot esett – az USA-ban továbbra is dúl az eladási láz, ami terjed az egész világon, így összességében azt mondhatni, nagyobb áldozat nélkül megúszta a hazai piac a napot.

A tegnapi zuhanás után jelentõs, 1 százalék feletti mínuszban nyitottak ma az amerikai vezetõ részvényindexek. A Dow Jones 1,1, az S&P 500 1,5, a Nasdaq 1,1 százalékos mínuszban állt a nyitás után. A fõcímeken szereplõ nagyobb befektetési bankok 10 százalék feletti esést mutatnak.

A pénzügyi szektorban dúló pesszimizmus és félelmek hatására a ma jelentõ Goldman Sachs 14, a UBS 16, a Morgan Stanley pedig 20 százalékkal zuhant. A befektetõk azt találgatják, melyik befektetési bank juthat a Lehman sorsára.

A piaci pletykák a legesélyesebbnek az AIG biztosítóóriást tartják, nem is csoda, hogy a papírok ma újabb 56 százalékkal kerültek lejjebb. Vannak szektorok azonban, melyek az olajár 4,5 százalék os esésén felbuzdulva emelkedni tudtak. Ilyenek a légitársaságok, melyek 5 százalék körüli erõsödést mutatnak. Bár a pénzügyi szektorban jelen levõ problémáktól távol vannak, olyan IT cégek papírjait is mnegütötték, mint az Apple (-6%) vagy a Dell (-9%). Utóbbi bejelentette ugyanis, hogy az IT szektorban is csökkenõ kereslettel lehet majd szembesülni.

A BUX tartotta a frontot

A régióban a folyamatok hasonszõrûek voltak, hiszen a globális részvénypiacokon mindenhol az amerikai pénzügyi szektorra tapadnak a szemek. A legnagyobb vesztes az orosz börze volt, ahol a kereskedés is felfüggesztésre került egy órára az 1998-as válság óta nem látott zuhanást követõen. Az oroszok az olajár esés, politikai kockázatok és globális pesszimizmustól együtt szenvednek. A többi régiós index 3% feletti esést mutatott.

A hazai részvényindex 3,2 százalékos eséssel fejezte be a kereskedést, a piac forgalma az izgalmaknak megfelelõen magas volt, 28 milliárd forint feletti. A régió egyéb piacai közül a lengyel 3,6, a cseh 5,6, az orosz pedig 11,5-kal zuhant.

A hazai börzén az OTP részvények követik le leginkább a külpiaci folyamatokat, márcsak azért is mert a jelenlegi pánikhangulat az amerikai pénzügyi szektorból eredeztethetõ. Az OTP ugyan nincs közvetlenül érintve a gondokkal, a szektor megítélése és az orosz kitettség rajta is nyomot hagy. A részvények árfolyama 3,1 százalékkal esett 14,6 milliárdos forgalom mellett. A többi vezetõ részvény közül a MOL 3,1 százalékkal került lejjebb, az olajpapírokat több üzletkötõ is, mint a nagy fordulat egyik lehetséges késõbbi nyertesét aposztrofálta, miután az általános pánikban már alulárazottá váltak.

Elnökjelölteknek is téma

A Wall Street fekete hétvégéje és hétkezdete, az amerikai bankszektor rémálma után John McCain és Barack Obama, a republikánus és a demokrata párti elnökjelölt sem tud receptet ajánlani a pénzpiaci válságra, állapította meg a keddi The Washington Times.     

A The New York Times arról írt: a jelenlegi válság annak a szabályozásellenes ideológiának a hiányosságait is bebizonyította, amelynek Ronald Reagan elnöksége óta foglya Washington. A liberális lap szerint új szabályozás megalkotására és kikényszerítésére lesz szükség, de ez nem elegendõ. Az országnak olyan új piaci távlat kell, amely számol "a gátlástalan kapitalizmus önromboló hajlamával és azzal, hogy ellenõrzés nélkül a Wall Streeten túl is komoly károkat képes okozni".

Sokat veszített a Goldman Sachs

Hetven százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest az egyik vezetõ amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs adózott eredménye a harmadik negyedévben. A cég üzleti éve augusztussal zárult harmadik negyedében az eredménye 845 millió dollár volt. A bevétel 51 százalékkal 6,04 milliárd dollárra csökkent. Elemzõk ezt egész jónak ítélik ahhoz képest, hogy számos versenytárs veszteségbe süllyedt, sõt, a Lehman Brothers csõdbe is ment. A Merrill Lynchet csak az menti meg az összeomlástól, hogy a Bank of America felvásárolja, csakúgy, ahogyan márciusban a Bear Stearns is kénytelen volt a JP Morgan karjaiba menekülni, méghozzá a Fed hitelezõi támogatásával. A Goldman Sachsnál a szorosan vett befektetési bank üzletág bevétele - 1,29 milliárd dollár - 40 százalékkal, a pénzügyi tanácsadói bevétel 56 százalékkal, a kötvény üzletág bevétele 67 százalékkal esett vissza.

A keddi amerikai nyitáskor elsõsorban az európai részvényindexek jeleztek komoly, növekvõ veszteségeket, így a londoni tõzsde FTSE-100 mutatója 4,4 százalékos mínuszban állt, a frankfurti DAX-30 pedig 2,8 százalékosban. Az olaj árának lemorzsolódása folytatódott kedd délutánra: a Brent határidõs jegyzése az amerikai tõzsdenyitáskor 89,91 dollár volt hordónként, az amerikai könnyûolajé 91,63, azaz újabb 4 dollárt meghaladó esést mutattak hétfõhöz képest.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!