György
8 °C
23 °C

Tömegközlekedésre váltanak az amerikaiak

2008.06.05. 06:38
A rekordmagas amerikai üzemanyagárak az autóhoz szokott tömegek egyre nagyobb hányadát késztetik tömegközlekedési eszközök használatára szerte az országban.

Az egyesült államokbeliek már tavaly ötvenéves csúcsot döntöttek meg azzal, hogy összesen 10,3 milliárd utat tettek meg tömegközlekedési járműveken, két százalékkal többet, mint 2006-ban. Az idei év első három hónapjában az elővárosi vasutak utasforgalma a marylandi Baltimore-ban 16,8, a washingtoni Seattle-ben 28, a minnesotai Minneapolisban 16,4 százalékkal emelkedett - idézi az Amerikai Tömegközlekedési Szövetség (APTA) adatait a Reuters.

Ezzel párhuzamosan persze a közutak gépjárműforgalmának a csökkenése is kimutatható. A szövetségi autópálya-kezelő hatóság legfrissebb adatai szerint márciusban az amerikaiak 11 milliárd mérfölddel vezettek kevesebbet, mint egy évvel korábban, folytatva a novemberben kezdődött trendet. A 2007 márciusához viszonyított 4,3 százalékos visszaesés azonban a legmeredekebb azóta, hogy a hatóság 1942-ben megkezdte a gépjárművek által megtett mérföldek összesítését, ráadásul a harmadik hónapra 1979 óta nem regisztráltak csökkenést.

Bár természetesen az emelkedő üzemanyagárak a tömegközlekedési társaságokat is sújtják, a növekvő utasforgalom egyelőre bőven ellensúlyozza a pótlólagos kiadásokat. Az ország negyedik legnagyobb városi övezetének, Philadelphiának és környékének a tömegközlekedését lebonyolító SEPTA az idei költségvetési évben például 40 millió dollárral nagyobb díjbevételre számít tavalyhoz képest, miközben üzemanyagköltsége várhatóan csak 10 millióval emelkedik - írja a Philadelphia Inquirer.

A nyári hónapokban az amerikai nagyvárosok tömegközlekedési társaságai folytatódó pénzesőre számíthatnak. Az APTA felmérése szerint a nyári szabadságuk alatt városlátogatásra indulók mind nagyobb számban tervezik tömegközlekedési eszközök igénybevételét. A listát New York vezeti, ahol az idén a látogatók 53 százaléka hagyatkozik majd a tömegközlekedésre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!