Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Európai-amerikai közös valuta?

2003.10.08. 12:55
Az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak szoros pénzügyi és kereskedelmi szövetséget kellene alakítani, mely alapja lehetne egy jövőbeli közös valutának - közölte a Transzatlanti Stratégia Csoport, melynek a német pénzügyminiszter is tagja.
Caio Koch-Wester német pénzügyminiszter szerint a G2, vagyis az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szoros együttműködés a világ vezető gazdasági erejévé válhatna. Szorosabb pénzügyi és kereskedelmi együttműködésük hosszabb távon akár egy közös devizát is létrehozhatna - véli a Transzatlanti Stratégiai Csoport.

Két szuperhatalom

Szerintük mára már csak az EU és az Egyesült Államok maradt a világ két gazdasági szuperhatalma, mivel Japán gazdasága gyengélkedik, Kína pedig még messze van attól, hogy kitűnjön a világgazdaságban. Éppen ezért a két élen járónak össze kellene fognia, ahelyett, hogy egymást gyengítené.

A Transzatlanti Stratégiai Csoport szerint az árfolyampolitika az egyik olyan terület, ahol a G2 hatékonyan tudna működni - tudósít a Reuters. Mindezt azután írta a Financial Timesban a csoport, hogy a világgazdaságot felkavarta az a fejlemény, hogy a gazdasági hatalmak árfolyamspekulációja következtében a dollár esett, a jen és a kínai jüan pedig szárnyalni kezdett.

Előbb az eurót tegyék működőképessé

A britt euroszkeptikusok azonban nincsenek elragadtatva a radikális tervektől. Matthew McGregor az anti-euró kampány szóvivője szerint mielőtt globális pénznem bevezetéséről kezdenének beszélni, az európai politikusoknak inkább az EU közös valutájának működését kellene zavartalanná tenni.

A brit politikus az EUobservernek elmondta, a magas munkanélküliség, alacsony gazdasági növekedés, és a pénzügyi szabályozás csődje miatt azonban ez még nagyon messze van.