Salamon
-1 °C
13 °C

Európa visszavág

2002.03.26. 10:49
Brüsszel várhatóan 15-26 százalékkal emeli az acéltermékek vámtarifáját válaszul az amerikai vámemelésekre. Az EU fontolgatja, hogy az amerikai gyümölcs- és textilexportot is hasonló büntetőintézkedésekkel sújtja.
Az Európai Bizottság illetékesei elmondták, hogy először a tagállamokkal egyeztetnek, majd hivatalosan valószínűleg szerdán fogadják el a vámszabály-módosítást - közölte a BBC. Az új tételek áprilistól lépnek érvénybe.

Amerika is emelt

Az Európai Unió azért döntött a nagymértékű emelés mellett, mert az amerikai szabályozás értelmében a közelmúltban a tengerentúli vámok 8-30 százalékkal emelkedtek. Az EU attól tart, hogy a magas amerikai vámok miatt a gyártók Európában próbálják eladni az Egyesült Államokba szánt acélt is, az európai termelőket veszélyeztetve ezzel.

Anthony Gooch, a Bizottság kereskedelmi szóvivője szerint az emelt tarifák fél évig maradhatnak érvényben. Ha Amerika nem visszakozik, a mi tarifáink is maradnak - tette hozzá.

Büntetőlista készült

Brüsszel ugyanakkor összeállított egy olyan listát, amelyen a további szankciókkal sújtható amerikai termékek szerepelnek. Ha az EU és Amerika nem tud megállapodni, az Unió büntetőintézkedéseket hoz például az amerikai gyümölcs- és textilexporttal kapcsolatban is.

Az amerikai illetékesek máris bejelentették, hogy az európai lépéseket a WTO-nál megtámadják.