Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

A terror vámszedői

2001.10.26. 11:23
Az amerikai igazságügy-minisztérium illetékesei arra gyanakodnak, hogy egy, a Világkereskedelmi Központban székelő cég vezetői a terrortámadás utáni zűrzavart kihasználva ügyfeleik százmillió dollárját ellopva megszöktek.
A First Equity Enterprises központja a Világkereskedelmi Központban volt, de a támadásban egy alkalmazottjuk sem vesztette életét. A cég szeptember 24-én beszüntette működését, és a nyomozók szerint most hiányzik 106 millió dollár, valamint nem találják a cég három-négy vezetőjét.

Az Evergreennél négyen maradtak

A First Equity az orosz származású Andrej Kudacsev által alapított és birtokolt Evergreen International Spot Trading nevű brókercég értékesítési és könyvelési alvállalkozása volt. Az Evergreen a szeptember 11-i támadás után legalább száz alkalmazottat elbocsátott, és a cégvezetők nagy része eltűnt. A vállalatnak összesen négy alkalmazottja maradt, köztük az elnök, Albert Guglielmo. A cég honlapja már nem elérhető.

'Jó befektetésnek tűnt'

Az Evergreen és a First Equity négy éve kezdte működését, és nagyjából ezerötszáz magánbefektető ügyfele volt tizennégy országból. Egy, a Financial Times-nak nyilatkozó brit üzletember elmondta, hogy másfél évvel ezelőtt húszezer fontot bízott az Equityre, és a befektetés egy éven belül 27 százalékos hasznot hozott. Később, a sikeren felbuzdulva újabb húszezret fektetett be, de most a teljes összeget elvesztette. Valószínű azonban, hogy másokat ennél jóval nagyobb kár érhetett: a cég egyik ügyfele ugyanis 12 millió dollárt fektetett be az Equitynél.