Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Luxembourg a legbiztonságosabb, Zürich a leggazdagabb

2003.03.14. 09:57
A Mercer HR felmérése szerint a nyugat-európai városok a legbiztonságosabbak, és az életszínvonal is ezekben a legmagasabb. Zürich és Luxembourgh a "legélhetőbb", a Közép-Afrikai Köztársasághoz tartozó Banguiban pedig nagyon nem jó lakni.
A 215 vizsgált várost New Yorkhoz viszonyítva rangsorolják, 100 pontból kiindulva. A Mercer csak az általa kiválasztott városokat tesztelte, vélhetően ez a magyarázat arra, hogy a listán nem találunk magyar települést.

A felmérés szerint a világ legbiztonságosabb városai Nyugat-Európában vannak. (A biztonsági index megállapításánál figyelembe vették a belső stabilitást, a törvényi rendet és a bűnügyek gyakoriságát.) Luxembourg vezet 133,5 ponttal, majd egyforma pontszámú városok következnek: Zürich, Genf, Bern, Helsinki és Szingapúr. Hét japán város - köztük Tokió és Oszaka - ugyancsak magas pontszámmal került a hetedik helyre. Bécs tizenhatodik lett.

London ugyanannyit kapott, mint New-York

Nyugat-Európában a kevésbé biztonságos városok közé tartozik Milánó (93,5 ponttal), Athén (91 pont) és Róma (86,5). Négy német város (Düsseldorf, Frankfurt, München és Nürnberg) a tizedik helyen áll. Amsterdam 25. lett 113,5 ponttal, Brüsszel a 36. helyen végzett (111,5). Párizs a lista közepén található (101,5), London is közel van hozzá, a 100 pontos alapértéket produkálva.

Amman veri Washingtont

Észak-Amerikában a kanadai városok biztonságosabbaknak bizonyultak az amerikaiaknál. Washington DC a legkevésbé biztonságos város, 85 pontos eredményénél többet tudott felmutatni a jordániai Amman vagy a lengyel főváros, Varsó is.

A legkevésbé biztonságos városok legtöbbje Kolumbiában, Afrikában és Közel-Keleten található. A Közép-Afrikai Köztársasághoz tartozó Bangui van a lista alján, őt a kongói Pointe Noie és az Elefántcsontparti Abidjan előzi meg - épphogy.

Bagdadban nem jó lakni

Ami az élet minőségét, vagyis az életszínvonalat illeti, az első - immár szinte hagyományosan - Zürich, a második helyen pedig pedig Bécs, Genf és Vancouver osztozik. E listán az első tíz város közül nyolc nyugat-európai, s a rangsorolt 30 település közül 17 város Európában található.

A legkevésbé vonzó város továbbra is a kongói Brazzaville 28,5 ponttal, nem jó lakni a Közép-Afrikai Köztársasághoz tartozó Banguiban (30 pont), Bagdadban (30,5 pont) és a kongói Pointe Noire-ban (32,5 pont) sem.

Az elemzést 39 életminőségi kritérium alapján végezték, politikai, szociális, gazdasági és környezetvédelmi szempontokat vettek figyelembe, megvizsgálták a személyes biztonságot, az egészségügy, az oktatás, a szállítás és más közszolgáltatások helyzetét.