Alfréd
-2 °C
2 °C

Még mindig Tokió a legdrágább

2003.07.28. 17:02
Változatlanul a japán nagyvárosokban a legdrágább az élet, derül ki egy brit felmérésből. A nyugat-európai városok, főként az euró erősödése miatt, jóval drágábbak lettek. Budapesten az átlagnál nagyobb mértékben nőttek a megélhetési költségek. A magyar főváros ennek ellenére olcsónak számít: a 125-ös listán csak a 96. helyet foglalja el.
Az euró árfolyamának növekedésével emelkedtek a megélhetési költségek az Európai Unió nagyvárosaiban. A kelet-európai városokra az árfolyamváltozás kisebb hatást gyakorolt - állapította meg felmérésében az Economist Intelligence Unit brit gazdaságelemző csoport.

Drágábbak az unión kívüli nagyvárosok

A főként vállalatoknak szánt listát a szóban forgó városokban érvényes árak és költségek alapján állítják össze. A kutatók összehasonlító indexeket használtak, de a változásokat jelentősen befolyásolni tudja az árfolyamváltozás. Ezúttal az euró/dollár árfolyam növekedésének tulajdonítható a legjelentősebb hatás.

A világ 125 nagyvárosát tartalmazó listát a 1991 óta még mindig Tokió és Oszaka vezeti. Az európai uniós - mindenekelőtt az euróövezeti - városok az egy évvel ezelőtti állapothoz képest jelentősen előreléptek. Frankfurt jelenleg a 22., Dublin pedig a 24. helyezett.

Budapest igencsak megdrágult

Az európai mezőnyt Oslo és Zürich vezeti, a korábban listaelső Londont idén még Párizs és Koppenhága is megelőzte hetedik és hatodik helyezéséve (Nagy-Britannia nem tagja az eurózónának). A kelet-európai városok pozíciója az elmúlt évben alig változott. A térségben továbbra is Moszkva a legdrágább 88. helyével, Bukarest a legolcsóbb 114. helyezésével. Budapest a korábbi 118. helyről a 96.-ra lépett előre.

Az árfolyamváltozást tükrözve valamelyest csökkentek a megélhetési költségek az amerikai nagyvárosokban, de New York még ezzel együtt is a 13., Chicago a 16., Los Angeles mindössze a 19. helyezett. A latin-amerikai városok jelentősen olcsóbbak lettek: Mexikóváros 41 helyet zuhant egy év alatt, de Caracas és Montevideo is a lista alsó részébe esett vissza. A ranglistát Teherán zárja, ahol az egységesen vizsgált költségek csak negyedére rúgnak az első helyezett Japánban tapasztaltakénak.