Eleonóra
-1 °C
2 °C

Betiltják a lakossági devizahitelt?

2005.12.13. 09:22
Lengyelországban a vezető nagybankok a bankfelügyelettel be akarják tiltatni a lakossági devizahiteleket - írta a Gazeta Wyborcza. Pedig az év eleje óta nyújtott jelzálogkölcsönök kétharmada devizaalapú, mivel ezek törlesztőrészletei sokkal kedvezőbbek a zlotyalapúakénál.
Drágulnak a svájcifrank-alapú hitelek Lengyelországban a külföldi valuta zlotyhoz képesti erősödése miatt, ami több százezer embert sújt, mivel a lakáshitelek kétharmadát már ebben jegyzik. A drágulással együtt is azonban olcsóbb frank-, mint zlotyhitelt felvenni, ezért annál is nagyobb baj, hogy fennáll a veszély, hogy a lakosság többsége számára megszűnik ez a lehetőség - írta a Gazeta Wyborcza. A lap értesülése szerint- amelyet megerősített Mariusz Zygierwicz, a Lengyel Bankszövetség igazgatója - maguk a bankok javasolták a bankfelügyeletnek, hogy korlátozza, sőt tiltsa meg a külföldi valutában való hitelnyújtást a fogyasztóknak. A felügyelet egyelőre gondolkodik a dolgon, de a valutahitelek betiltása rengetek embernek lehetetlenné tenné például a lakásvásárlását. A GE Money számításai szerint egy 100 000 zlotys svájci frankban felvett kölcsön után náluk a havi törlesztőrészlet mintegy 400 zloty, ha viszont ugyanezt az összeget zlotyban veszik fel, 543-606 zloty a törlesztés. Nagyobb kölcsön esetében természetesen a különbség is tovább nő.

A pénzügyi tanácsadók szerint a jelenlegi ügyfelek mintegy harmada nem jutna kölcsönhöz, mert keresete tól alacsony a zlotyhitel felvételéhez. Rosszul járna számos bank is: a Millennium Bank jelzáloghiteleinek például 90 százaléka külföldi valutában jegyzett. A lengyelek ez éve eleje óta 11,5 milliárd zloty értékben vettek fel jelzálogkölcsönt, s ebből több mint 9 milliárdot külföldi valutában. A bankszövetség természetesen csak a kliensek érdekét szem előtt tartva akarja felszámoltatni a jelenlegi rendszert, akiket így megvédhet az árfolyam-ingadozás veszélyeitől. - Néhány zloty nyereségért nem hagyom tönkremenni az ügyfeleinket - mondja Jan Krzysztof Bielecki, a Bank Pekao igazgatója, hangsúlyozva, hogy csak abban a valutában szabad eladósodni, amelyben az ember a fizetését kapja. Ennek jegyében már több bank nem hajlandó valutahitelt nyújtani klienseinek. Attól tartanak, hogy a zloty árfolyamesése következtében ügyfeleik tömegesen válnának fizetésképtelenné, s hiába kapnák meg a kölcsön fedezetéül szolgáló lakást, azok tömege is szinte értéktelenné válna.