Auguszta
-7 °C
0 °C

Eltörölnék a vasárnapi munkát

2004.07.21. 08:15
Az unió kereskedelmi szakszervezete is támogatja a Magyarország mellett hét másik EU-tagállamban a vasárnapi munka megszüntetése érdekében folytatott aláírásgyűjtést. A vasárnapi nyitva tartást illetően az új tagországokban jellemzően teljesen szabadon dönthetnek a boltok.
Az elmúlt közel egy hónapban csaknem 10 ezer aláírást gyűjtött össze a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete a vasárnapi munka megszüntetése érdekében. Mint Batka Jánosné alelnök elmondta, a magyar kezdeményezésen kívül még hét európai uniós országban kezdődött hasonló akció.

Nincs törvényben

A legmegnyugtatóbb megoldás az lenne, ha a vasárnapi nyitva tartás tilalmát a munka törvénykönyvébe foglalnák - vélekedett az alelnök. E cél azonban csak hosszú távon megvalósítható. Jelenleg reálisabb az, ha a kereskedelmi törvénybe illesztenék bele a vasárnapi munka korlátozását vagy tilalmát. A tilalom körébe tartozna például a rövidebb vasárnapi nyitva tartás, az arra jogosult üzletek helyének, illetve üzlettípusának meghatározása.

Ez csupán egy populista eszközökkel folyó, szakszervezeti síkra terelt polémia - jelentette ki a Világgazdaság kérdésére Krisán László, a VOSZ kereskedelmi szekciójának elnöke, aki szerint a vasárnapi munkavégzés nem is szakszervezeti ügy, és csupán mikroérdeket állítanak szembe a csoportérdekkel. Érthetetlennek tartja, hogy EU-tagként a fogyasztói szokások ellenében korlátozni kívánják a vásárlásokat. A statisztikai adatokat idézve elmondta, hogy az éves ruházati forgalom nyolc, az élelmiszer-forgalom négy százaléka kel el vasárnap, s kitért arra is, hogy a határmenti településeken igen sok osztrák és szlovák állampolgár vásárol vasárnaponként.

Az Unióban korlátozzák

Az EU régi tagállamainak túlnyomó többségében valamilyen mértékben korlátozzák az üzletek nyitvatartási idejét, az új tagországokban viszont jellemzően teljesen szabadon dönthetnek a boltok. A legszigorúbb szabályozás Olasz-, Németországban és Ausztriában van érvényben. Nagy-Britannia és Írország viszont ebből a szempontból a liberalizmus bástyája: a hét minden napján, napi 24 órán át költhetik pénzüket a vásárlók.

Német földön a szövetségi szinten érvényes zárvatartási törvény értelmében hétfőtől szombatig reggel 6 óra előtt és este 20 óra után az üzleteknek zárva kell lenniük. Vasárnap szintén. Ez alól csak a gyógyszertárak, a benzinkutak, a pályaudvari és repülőtéri üzletek, az újságárusok, a pékboltok, továbbá az üdülőhelyeken működő üzletek kapnak némi felmentést, de az is szigorúan szabályozott. A német szövetségi alkotmánybíróság júniusban az alkotmánnyal összhangban állónak találta a törvény főbb rendelkezéseit, de azt is megállapította, hogy tartományi szintű szabályozás is lehetséges.

Ausztriában már régóta eltérhetnek a tartományok a szövetségi szintű szabályozástól, de csak annyiban, hogy az ott engedélyezett, maximálisan 66 órás heti nyitva tartást 72 órára emelhetik. Egyébként országszerte tilos 21 óra után és 5 óra előtt nyitva tartani hétköznap. Szombaton legkésőbb 18 órakor be kell zárni, vasárnap pedig egyáltalán nem lehet kinyitni. Az osztrák kereskedelmi szövetség most azt követeli, hogy országos szinten tegyék lehetővé a heti 72 órás nyitva tartást.

Nincs semmiféle nyitvatartási korlátozás viszont Lengyel-, Csehországban és Szlovákiában. A szakszervezetek mindazonáltal igyekeznek számukra kedvező változásokat kicsikarni. Csehországban kötelező zárva tartást szeretne elérni a kereskedelmi dolgozók szakszervezete az évi 11 állami ünnepnapon, továbbá minden nap reggel 6 óra előtt és este 22 óra után. Szlovákiában némileg merészebb álmokat szövögetnek a szakszervezetek, s ebben a helyi katolikus egyház is támogatja őket: minden vasárnap szűnjön meg a vásárlás, s hétköznap is csak 6-22 óra közt maradjon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!