Judit
2 °C
7 °C

Óriásbírság a IKEA-nak vasárnapi nyitvatartásért

2008.04.07. 14:46
Hétszázezer dollárt kell fizetni az IKEA bútorláncnak, mert nyitva tartott vasárnap is. Megújult a harc Franciaországban a vasárnapi nyitvatartást ellenzők és támogatók között.

Több mint 460 ezer eurós (mintegy 120 millió forintos) bírságot kell fizetnie az IKEA bútorláncnak Franciországban, mert áruházai kinyitottak vasárnap is. Egy nagy francia barkácsláncot, a Castoramát is bepereltek, 360 ezer euróra, mert ők sem tartották be a már 102 éves jogszabályt, mely szerint vasárnap tilos nyitva tartani – tudósít az AP hírügynökség.

A két eset azt mutatja, hogy Franciaországban felújultak a harcok a vasárnapi nyitvatartást ellenzők és támogatók, vagyis a szakszervezetek és a kereskedők között. A kormány részéről inkább támogatáspárti nyilatkozatok érkeztek, maga a kormányfő, Nicolas Sarkozy is bátorítja a jelentősebb cégeket, nagyszabású gazdaságélénkítő csomagja részeként enyhíteni próbál a régi szabályokon.

Az ellenzők ugyanakkor egyre nagyobb bírságokkal próbálják elriasztani a szabályozás ellen vétkezőket. A vasárnapi munka a társadalom alapjait támadja, ez az a nap, amikor kevesebbet kellene vásárolni, más értékek felé fordítani az emberek figyelmét – magyarázza Vincent Lecourt ügyvéd, az alkalmazásban állók szakszervezetének képviselője. Lecourt volt az, aki az elmúlt hónapokban újra elindította az erről szóló vitát a Párizstól északra lévő régióban, Val d'Oise-ban.

Évtizedeken keresztül a kereskedők kihaszálták a jogszabályok kiskapuit, így meg tudták nyitni boltjaikat vasárnap is. De tavaly novemberben a kiskapukat törvénytelennek minősítették a Val d'Oise régióban. Az IKEA bútorlánc figyelmen kívül hagyta az új szabályokat abban bízva, hogy a kormányzat és a polgármesterek az ő oldalukra állnak. Nem ez történt, a régióban lévő nyitva tartó láncok hatalmas bírsággal szembesülnek.

Ilyen még nem történt korábban – nyilatkozta az IKEA szóvivője. A Párizs körüli bútoráruházak már negyven éve nyitva tartanak vasárnaponként. A cég adatai szerint vasárnapra esik a heti forgalom 20-25 százaléka.

A többi francia régióban is fellángolt a vita, de a legfontosabb mégis a Val d'Oise régió, hiszen a nagy világcégeknek itt nagy számban, koncentráltan vannak áruházaik, melyek adóikkal jelentős bevételekhez juttatják a helyi településeket. Nem elhanyagolható szempont, hogy a közeli Párizsból nagyon sok fogyasztót vonzanak, hiszen a fővárosban sokkal drágábban vásárolhatnak, ráadásul vasárnap szinte minden zárva tart.

Az elmúlt hónapok vitái a parlamentbe is eljutottak, többen új szabályozást szorgalmaznak. Thomas Berettoni jogi tanácsadó (aki Richard Mallie UMP képviselővel dolgozik együtt az ügyön) azt mondta például, hogy Franciaország néhány helyén vasárnap a legfőbb bevásárlási nap, és sokakat rosszul érintene, ha megfosztanák őket ettől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?