Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Őrült siker a vatikáni euró

2002.09.11. 08:42
Vatikán Állam másodszor is kibocsátja nyolc címletből álló saját eurókollekcióját. Az első, márciusban szétkapkodott széria darabjai horribilis összegekért cserélnek gazdát.
A természetesen ismét korlátozott számban forgalomba kerülő vatikáni eurósorozat valamennyi darabja megegyezik a korábbival, II. János Pált ábrázolja, a portrét Guido Veroi olasz szobrászművész készítette.

Pénzéhes amatőr numizmatikusok

Amikor a nyolc címletből álló, vatikáni jelzésű eurókészletet március elsején elkezdték árulni, egy vásárló legfeljebb kettőt vehetett, mégis szinte azonnal elfogyott a 69 ezer csomag.

Szakemberek szerint az érdeklődés azért volt óriási, mert az euró bevezetését megelőző kampány, a nagy publicitás miatt nem csak a gyűjtők aktivizálták magukat, hanem olyanok is, akik egyébként ezen a területen soha nem jelentkeznek vevőként, most viszont szó szerint befektetésnek szánták a vásárlást.

Nem is számítottak rosszul, hiszen az első kiadás csomagonként 12 euróért (3 ezer forint) volt kapható (a "névérték" 3 euró 88 cent, ennyit kapunk, ha összeadjuk a nyolc érmén lévő számokat), de most már ezer eróért (250 ezer forint) cserél gazdát.

Jön az öteurós

A BBC információi szerint hamarosan 10 ezer darab vatikáni öteurós ezüstérmét bocsátanak ki (decemberre pedig további címletek limitált számú értékesítését is tervezik), kifejezetten a gyűjtőknek. Ez a címlet ugyanis "rendesen" nincs forgalomban, szemben a hagyományosokkal, amelyekért mind a 12 eurózóna-beli országban vásárolhat akár kiflit is az, akinek elment a józan esze.

A közös európai valuta készpénzének bevezetésekor, idén január elsején 51 milliárd érme került forgalomba az eurózónában. Mint ismeretes, az euró bankjegyei minden országban azonosak, az érmék hátoldala azonban mindenütt nemzeti karakterű.

Kevés lesz

A 12 "rendes" euróország mellett az unióval korábban is szoros pénzügyi-közigazgatási kapcsolatban lévő Monaco, San Marino és Vatikán kapott engedélyt az Európai Központi Banktól arra, hogy ne csak hivatalos fizetőeszközként használja az új pénzt, hanem annak érméiből összesen 6 millió darabot saját nemzeti oldallal verjen.

A Vatikán hivatalos évi "kontingense" 670 ezer darab érme, tehát - ha nem sikerült időközben újabb engedményt kiimádkozni az EKB-tól, akkor most a márciusi mennyiség kevesebb mint egy ötöde, 118 ezer új érme vár arra, hogy szétkapkodják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?