Kisebb gazdasági növekedést vár a Világbank

2003.03.28. 09:41
A Világbank a legújabb előrejelzésében csökkentette az idei világgazdasági növekedés várakozását, és recesszió és defláció kockázatára figyelmeztetett az Egyesült Államokban. A napokban az IMF is hasonló véleményt tett közzé.
A nemzetközi pénzintézet legújabb előrejelzése a világgazdasági növekedésre 2,3 százalék, a korábban jelzett 2,4 százalék helyett.

A jelentés szerint, amelyet a jövő héten vitat meg a Világbank igazgatótanácsa, a bank elemzői továbbra is fokozatos fellendülésre számítanak, de jelentősnek nevezik a lehetséges fékező hatásokat akkor, ha az iraki háború elhúzódik.

Jobban fejlődnek a fejlődők

A fejlett országok átlagosan 1,9 százalékos GDP-növekedésre számíthatnak az idén a Világbank új becslése szerint, a korábban várt 2,0 százalék helyett. A fejlődő országokban továbbra is 4,0 százalékos javulás várható átlagosan.

Az Egyesült Államokban alacsony a maginfláció, lanyha a növekedés, óvatosak a fogyasztók, gyenge a részvénypiac, ezért előtérbe kerülhetnek a recesszió és a defláció kockázatai - írták az elemzők. Az amerikai gazdaság a tavaly negyedik negyedévben 1,4 százalékkal növekedett, a harmadik negyedévi 4,0 százalékos ütem után. A jelentés szerint az amerikai lassulás tovagyűrűző hatása árt Japánnak, és aggodalomra ad okot Németország is: ott is megvan egy japán típusú visszaesés kockázata, amit növel az euró felértékelődése, a Világbank szakértői szerint.

A jelentés szerint a kockázatok egyik oka az olaj drágulása. Idén átlagosan hordónként 26 dolláros olajárat vár a Világbank, a korábban jelzett 24 dollár helyett, de a szakértők hozzátették, hogy az új becslés még rövid iraki háború feltételezésén alapult. A Világbank társszervezete, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán világméretű visszaesés veszélyére figyelmeztetett, elhúzódó iraki háború esetén. Horst Koehler, az IMF igazgatója egy nyilatkozatában a globális recessziót sem zárta ki. Arra is figyelmeztetett, hogy a háború esetleges gyors lezárása sem fog megnyugvást hozni, ha a régióban élénk marad a terroristák tevékenysége. Az IMF összességében azért nem borúlátó, hiszen a pénzügyi rendszer összeomlására nem lehet számítani, az alacsony kamatok pedig kedvezően hatnak a befektetők hangulatára.  • Hírek
  • Bankszámla