Gusztáv
-4 °C
1 °C

Jót tesz a német büdzsének a focivébé

2006.01.05. 16:36
A németországi adószabályok szerint, és a német adóhivatalnak kell adót fizetnie a nyári focivébé valamennyi közreműködőjének. Harminckét ország válogatott játékosai, valamint a programokon fellépő művészek és ügynökeit is a német államkasszát gyarapítják.
Ha a német válogatott nem is esélyese a vébének, a német adóhivatal feltétlenül nyertesként zárja majd tornát. A külföldi válogatottak labdarúgói ugyanis kötelesek lesznek a berlini adóhatóságnak bejelenteni és ott leadózni a vb-szereplés fejében fölvett prémiumukat; az adó mértéke 20 százalék.

Mint az Ernst&Young könyvvizsgáló cég frankfurti irodájának képviselője egy német lapnak nyilatkozva elmondta, ez a szabály nem csupán labdarúgókra vonatkozik. Azok a német impresszáriók, ügynökök, kulturális vagy sportrendezvények szervezői, akik külföldi vendégeket hoznak fellépés céljából Németországba, szintén kötelesek a szereplőknek járó fellépti díj (gázsi) 20 százalékát forrásadó gyanánt a területileg illetékes adóhivatalnak átutalni.

A magas adóteher miatt számos külföldi művész tiltakozott már a korábbi években is. Michael Jackson például a kilencvenes években komolyan fontolóra vette, hogy a magasnak vélt forrásadó miatt bojkottálja Németországot európai koncertkörútjai során. A németországi jégkorongtornákon részt vevő külföldi játékosok is többször felemelték már a szavukat a húsz százalékos adó miatt.

A forrásadó csak az alkalmi tornák alkalmával kifizetett prémiumokat érinti. A Bundesligában játszó több száz külföldi játékos alapfizetése éppúgy mentes alóla, mint a német földön tevékenykedő külhoni edzők (Huub Stevens, Giovanni Trapattoni, Hanspeter Latour és társaik) illetménye.

A FIFA beleegyezett

A korábbi futball vébék kapcsán közismert, hogy a tornára kijutó válogatottak játékosait mesés összegekkel buzdítják a minél jobb szereplésre. Ez az összeg elődöntőbe vagy akár a fináléba jutás esetén fejenként több százezer dollár is elérhet. A 2004. évi portugáliai Európa-bajnokságon egyes sztárjátékosok 900 ezer svájci frankot markoltak fel adómentesen. A győztes görög válogatott tagjai egyenként mintegy százezer eurót (25 millió forintot) vehettek föl, szintén levonás nélkül.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és a német adóhivatal között azonban nemrég létrejött egyezség értelmében minden, az idei vb-n kifizetett prémiumra 20 százalékos forrásadót vethet ki a német APEH. A szokásos 23 fős csapatokkal számolva nem nehéz kiszámítani, hogy a német költségvetésbe komoly összeg fog befolyni a nyáron.

Sovány vigasz a 20 százalékkal alacsonyabb gázsit kézhez kapó művészeknek és sportolóknak, hogy Németország a legtöbb külföldi állammal egyezményt kötött a kettős adóztatás elkerüléséről. Ennek köszönhetően az illetőknek odahaza már nem kell adózniuk német földön kapott prémiumuk után. Balszerencsésnek igazán azok érezhetik magukat, akiknek hazájában a forrásadó alacsonyabb, mint 20 százalék.