Viola
-5 °C
-2 °C

Zoellick lesz a Világbank elnöke

2007.05.30. 10:46
Robert Zoellickot, a Goldman Sachs 53 éves igazgatóját jelöli az angol Guardian forrása szerint a Világbank élére a Fehér Ház. George Bush amerikai elnök szerdán bejelentheti döntését.

Az angol Guardian szerint megvan a Világbank éléről június 30-án távozó Paul Wolfowitz utóda. A lap szerint Robert Zoellick 53 éves Goldman Sachs-igazgató jelölését jelenti be George Bush amerikai elnök. A döntéshez a 24 tagország jóváhagyása kell, de a jelöltet hagyományosan az USA nevezheti meg.

Robert Zoellick alig egy évvel ezelőtt hagyta el a Fehér Házat a Wall Streetért, addig Bush elnök kereskedelmi tanácsadójaként dolgozott. A Guardian szerint e beosztásában az USA második számú diplomatája volt, és világszerte fontos kapcsolatokat épített ki. A Goldman Sachsnál az utóbbi évben a befektetési piacok fejlesztésén dolgozott.

Zoellick neve már felmerült lehetséges jelöltként, mellette az elnöki posztra esélyesek szűk körében emlegették korábban Robert Kimmittet is. Ő két éve pénzügyminiszter-helyettes, azelőtt nemzetközi tanácsadóként dolgozott a Wilmer Cutler Pickering tanácsadócégnél, korábban a Time Warner alelnöke volt. Kimmitt németországi nagykövetként is dolgozott, jól ismeri a Világbank fejlesztési tevékenységét.

Paul Wolfowitz azért kényszerült távozni, mert előnyöket és magasabb fizetést biztosított szintén a Világbannál dolgozó barátnőjének. Miután lemondott, Shaha Riza is kirúgta az exelnököt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!