Horribilis jegyárak a vb-re

2006.06.09. 07:44
Aki kéz alatt vesz belépőt, nem árt, ha tudja, hogy csak átíratott jeggyel tud belépni a stadionba. A tikettekhez ugyanis fényképes igazolványt kérnek a beléptetőknél. A Pegazusnál a csoportmeccsek többségére a legolcsóbb belépő is több mint 100 ezer forintba (400 euró) kerül, míg a negyeddöntőkre 250 ezer forintért, a fináléra 1,25-1,84 millióért tud az iroda jegyet foglalni.

Horribilis összegekbe kerülnek a ma kezdődő németországi labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseire szóló legális belépők árai. A nem éppen sztármérkőzésnek beharangozott Paraguay-Trinidad és Tobago találkozóra is legkevesebb 200 eurót kell "kicsengetni" Magyarországon egy jegyért. Ráadásul könnyen lehet, hogy a belépők a tiltott jegyértékesítésért időközben a FIFA által is vizsgált paraguayi fociszövetségtől származnak. Az egekbe szökött jegyárak sokakat távol tartanak az eseménytől, igaz, a szervezők így is telt házas meccsekre számítanak. A nagy nyilvánosság számára ráadásul amúgy is csak az összesen hárommillió jegy 38 százaléka jutott, nagyrészben sorsolás útján.

Már vizsgál a FIFA

A Forbes magazin elemzéséből kiderül, hogy a hivatalos szponzorok és a vállalati szféra együttesen közel 30 százaléknyi belépőhöz jutott, a részt vevő csapatok futballszövetségei pedig 20 százalékban részesültek. Miközben az így kiosztott belépők egy része továbbáramlott a vállalatokon, szövetségeken, jegyügynökségeken és az utazási irodákon. Így a közülük értékesített darabok árai rekordmagasságba emelkedtek.

Angliában például a Trinidad és Tobago vagy a Paraguay elleni meccsre akár háromezer eurót is hajlandóak kifizetni. Nem véletlen, hogy a paraguayi labdarúgó-szövetség az angol Observer értesülései szerint erre a meccsre rendelkezésére álló 3000 jegyéből 1500-at próbált meg értékesíteni angol jegyügynökségeknek. A futballszövetségek külföldi jegyeladását viszont a FIFA tiltja, és nyomban vizsgálatot is rendelt el a paraguayiak többi mérkőzésére vonatkozóan is. De vannak olyanok is, akik 5-8 ezer eurót is hajlandók kiadni a döntőre szóló jegyekért. Aki azonban kéz alatt vesz belépőt, nem árt, ha tudja, hogy csak átíratott jeggyel tud belépni a stadionba, a tikettekhez ugyanis fényképes igazolványt kérnek a beléptetőknél. A rendkívül magas árak miatt a következő rendező, a Dél-afrikai Köztársaság már jelezte kifogását a FIFA-nál, és új elosztási rendszer kidolgozását kérte. A Világgazdaság információi szerint Magyarországra is jutott a paraguayi jegyekből.

Itthonról is drága

Mausz Gotthárd, a vb-jegyeket hivatalosan is értékesítő Pegazus utazási iroda vezetője nem kívánta megerősíteni a lap értesüléseit. Azt azonban elismerte, hogy a korábbi - olimpiák esetében jellemző - kötött áras jegyértékesítési rendszertől jelentősen eltérő mostani árusítás miatt valóban az egekbe szöktek az árak. A Pegazusnál a csoportmeccsek többségére a legolcsóbb belépő is több mint 100 ezer forintba (400 euró) kerül, míg a negyeddöntőkre 250 ezer forintért, a fináléra 1,25- 1,84 millióért tud az iroda jegyet foglalni. Aki utazási csomagot vásárol, annak a fenti összegnél is jóval többet kell fizetnie. Az igazgató jelezte: van érdeklődés, és sokan vesznek jegyet még Ukrajnából is. Vélhetően sok százan mennek Magyarországról céges utazás keretében is a vb-re. Az Adidas Budapest - mint a FIFA fő támogatói közé tartozó sportszercég hazai leányvállalata - közel 50 meghívott partnerrel és 16 munkatárssal vesz részt a vb-n.

A labdarúgó-vb pénzügyi sikerét egymillió külföldi turista és kétmillió németországi szurkoló alapozhatja meg. A közvetlenül a mérkőzésekhez kapcsolódó egymilliárdos költés mellett további négymilliárd eurós kapcsolódó szurkolói kiadással számolnak. Németországban hatmilliárd euróból finanszírozták az előkészületeket. A tizenkét stadion felújítása vagy építése összesen 1,37 milliárd euróba került.  • Hírek
  • Támogatások