Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A cseh háziorvosok jónak tartják a vizitdíjat

2008.04.27. 16:19
A háziorvosok szövetsége állásfoglalásában a rendszer fenntartását javasolja.

Jó irányban tett lépésnek tartja és támogatja a januárban bevezetett vizitdíj-rendszert a cseh háziorvosok szövetsége - jelentette ki Jan Jelínek, a háziorvosok szövetségének a szóvivője vasárnap Prágában a társulat hétvégi közgyűlése után.

A csehországi háziorvosok szövetsége 1990-ben alakult, s jelenleg több mint 4000 tagja van, az összes háziorvos több mint 80 százalékát fogja össze.

"A vizitdíjak senkinek semmiféle gondot nem okoztak és teljesítik azt a feladatot, amiért bevezették őket" - mondta újságíróknak Jelínek sajtóértekezletén.

Csehországban január elsején vezették be a 30 koronás (mintegy 300 forint) vizitdíjat, s ugyanennyit kell fizetni a recept egy-egy tételéért is. A kórházi napidíj 60 korona (600 forint), míg a mentőszolgálatok igénybevétele 90 koronába (900 forint) kerül esetenként. Fizetni a csecsemőktől az aggastyánokig mindenkinek kötelező. Az illetékek évi felső határa 5000 korona (50 000 forint), aki azon felül fizet, annak az egészségbiztosítója a különbséget visszafizeti.

Április közepéig illetékként több mint kétmilliárd koronát fizettek ki a csehek. Az illetékek az adott orvosok, vagy egészségügyi intézmények bevételét képezik.

A háziorvosok a konferencián azt állították, hogy az így befolyt pénz lehetőséget ad nekik rendelőik berendezéseinek korszerűsítésére. Többen elmondták, hogy a pénzen új orvosi eszközöket vásároltak, mások a várótermeket is modernizálták. A háziorvosok szövetsége állásfoglalásában a rendszer fenntartását javasolja, s egyetért a minisztériummal abban, hogy az esetleges változásokat csak a rendszer átfogó kiértékelése után hozzák meg. A szövetség szerint ehhez azonban legalább féléves tapasztalatok kellenek.

A hivatalos kimutatások szerint a vizitdíjak következtében csökkent az orvosi látogatások száma, s a patikákban is mintegy 2,6 milliárd koronával kisebb értékű gyógyszer fogyott el, mint 2006 első negyedében.

A baloldali - szociáldemokrata és kommunista - ellenzék szerint azonban a vizitdíjak az emberek megsarcolását jelentik, s alkotmányellenesek. Az ellenzéki beadványról az alkotmánybíróság egyelőre nem foglalt állást.

A vizitdíjak a jobbközép kormánykoalícióban is feszültséget keltettek az utóbbi időben, mert a két kisebbik kormánypárt azt szeretné, ha a fizetéstől a kiskorú gyerekek és a nyugdíjasok mentesülnének. A koalíció vezető ereje, a Polgári Demokratikus Párt, azonban a vizitdíj-rendszer fenntartásának a híve.