Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

A cseh háziorvosok jónak tartják a vizitdíjat

2008.04.27. 16:19
A háziorvosok szövetsége állásfoglalásában a rendszer fenntartását javasolja.

Jó irányban tett lépésnek tartja és támogatja a januárban bevezetett vizitdíj-rendszert a cseh háziorvosok szövetsége - jelentette ki Jan Jelínek, a háziorvosok szövetségének a szóvivője vasárnap Prágában a társulat hétvégi közgyűlése után.

A csehországi háziorvosok szövetsége 1990-ben alakult, s jelenleg több mint 4000 tagja van, az összes háziorvos több mint 80 százalékát fogja össze.

"A vizitdíjak senkinek semmiféle gondot nem okoztak és teljesítik azt a feladatot, amiért bevezették őket" - mondta újságíróknak Jelínek sajtóértekezletén.

Csehországban január elsején vezették be a 30 koronás (mintegy 300 forint) vizitdíjat, s ugyanennyit kell fizetni a recept egy-egy tételéért is. A kórházi napidíj 60 korona (600 forint), míg a mentőszolgálatok igénybevétele 90 koronába (900 forint) kerül esetenként. Fizetni a csecsemőktől az aggastyánokig mindenkinek kötelező. Az illetékek évi felső határa 5000 korona (50 000 forint), aki azon felül fizet, annak az egészségbiztosítója a különbséget visszafizeti.

Április közepéig illetékként több mint kétmilliárd koronát fizettek ki a csehek. Az illetékek az adott orvosok, vagy egészségügyi intézmények bevételét képezik.

A háziorvosok a konferencián azt állították, hogy az így befolyt pénz lehetőséget ad nekik rendelőik berendezéseinek korszerűsítésére. Többen elmondták, hogy a pénzen új orvosi eszközöket vásároltak, mások a várótermeket is modernizálták. A háziorvosok szövetsége állásfoglalásában a rendszer fenntartását javasolja, s egyetért a minisztériummal abban, hogy az esetleges változásokat csak a rendszer átfogó kiértékelése után hozzák meg. A szövetség szerint ehhez azonban legalább féléves tapasztalatok kellenek.

A hivatalos kimutatások szerint a vizitdíjak következtében csökkent az orvosi látogatások száma, s a patikákban is mintegy 2,6 milliárd koronával kisebb értékű gyógyszer fogyott el, mint 2006 első negyedében.

A baloldali - szociáldemokrata és kommunista - ellenzék szerint azonban a vizitdíjak az emberek megsarcolását jelentik, s alkotmányellenesek. Az ellenzéki beadványról az alkotmánybíróság egyelőre nem foglalt állást.

A vizitdíjak a jobbközép kormánykoalícióban is feszültséget keltettek az utóbbi időben, mert a két kisebbik kormánypárt azt szeretné, ha a fizetéstől a kiskorú gyerekek és a nyugdíjasok mentesülnének. A koalíció vezető ereje, a Polgári Demokratikus Párt, azonban a vizitdíj-rendszer fenntartásának a híve.