Valér
4 °C
8 °C

Bármiből készülhet vodka

2007.06.21. 07:59
Az Európai Parlament eldöntötte, hogy nemcsak gabonából és burgonyából, hanem bármilyen mezőgazdasági terményből lehet a jövőben vodkát készíteni. A liberalizálás ellen voltak a hagyományos vodkás országok, ám a brit és spanyol lobbi erősebb volt. Nemcsak az országokat osztotta meg a kérdés, hanem a hazai pártok EP-tagjait is: a szocialisták sikernek érzik a döntést, a néppárti frakcióban ülő fideszesk szerint viszont az ellentétes a magyar érdekekkel.

Bármilyen mezőgazdasági terményből lehessen a jövőben vodkát készíteni – döntött az Európai Parlament. A szeszes italok meghatározásáról és címkézéséről szóló közösségi rendelettervezet a képviselő-testület döntése értelmében azt írja elő, hogy hagyományosnak nevezett vodkát csak gabonából és burgonyából lehessen készíteni. A tervezet azonban lehetővé tenné, hogy más terményből (cukorrépamelaszból, kukoricából, szőlőből és egyéb gyümölcsből) készült rövid italt is vodkának nevezhessenek, ha az összetevőket külön jelzik a címkén.

A vodka meghatározásáról szóló alkudozások már hónapok óta folytak a tagállamok között. A hagyományos vodkát készítő tagországok (Svéd-, Lengyelország, balti államok) azt szorgalmazták, hogy a jövőben csak a gabonából és burgonyából készített párlatot lehessen vodkának nevezni. Nagy-Britannia és Spanyolország viszont amellett kardoskodott, hogy továbbra is lehessen bármilyen terményből vodkát készíteni. Az EP szakbizottsága pedig a plenáris ülés elé benyújtott, de végül elutasított javaslatában azt szerette volna elérni, hogy a gabona és a burgonya mellett a cukorrépamelaszt is a hagyományos alapanyagok közé sorolják.

Az EP által elfogadott javaslat, amely szerint vodkát bármiből, akár Brazíliából importált, cukornádból készített alkoholból is elő lehet állítani, ellentétes a magyar mezőgazdaság és szeszipar érdekeivel – véli Olajos Péter és Glattfelder Béla, az EP néppárti képviselői. Szerintük a magyar pálinka értékesítési lehetőségeit rontja, hogy gyümölcsből készült vagy gyümölcsaromával ízesített szeszes italok vodka néven lesznek forgalomba hozhatók.

Más véleményen vannak a magyar szocialista EP-képviselők. Harangozó Gábor úgy véli: sikerült megőrizni a hazai szeszgyártásra jellemző vodkafajtákat, és javulnak a minőségi gabonavodka piaci lehetőségei is. Emellett – állítja Hegyi Gyula – a cukorimport liberalizálása miatt is fontos, hogy a magyar cukorrépát szeszipari célokra is fel lehessen használni.

A hazai gyártók évente 5,8 millió liter vodkát készítenek, és ez a teljes éves szeszgyártás 13 százalékát teszi ki. Nagy András, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács (MSZSZT) igazgatója elmondta: az itthoni cégek elfogadják a döntést. A szervezet tagjait nem zavarja, hogy a palackokon külön fel kell tüntetniük az összetevőket, ha a vodkát nem gabonából vagy burgonyából készítik. A szabályozás sem a gabonaágazatot, sem a pálinkatermelést nem teszi tönkre – véli az MSZSZT igazgatója.