Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Hogyan profitáljunk a pánikból?

2007.05.07. 07:46
A múlt héten is folytatódtak az eddig kialakult trendek a világ tőzsdéin. A részvénypiacok idén már tizenhatodszor törtek újabb csúcsokra, a volatilitás továbbra is alacsony, a devizapiacokon továbbra is a kockázatos, ám magas hozamú valuták a kedveltek, az általános kockázatvállalási hajlandóság a mérsékelt ármozgásoknak és a kedvező makrogazdasági környezetnek köszönhetően továbbra is nagyon magas.

A német részvénypiac két hónap alatt több mint 15 százalékot emelkedett mindenféle korrekció nélkül, Amerika legfontosabb részvényindexe, az S&P-500 mindössze 3 százalékkal van minden idők legmagasabb értéke alatt és az ázsiai piac is minden várakozásokat felülmúló eredményeket tudott felmutatni az elmúlt hetekben. No de miért is ekkora az optimizmus, és ez vajon örökké tart?

Február óta mind a részvény-, mind a kötvény-, mind a devizapiacon minimálisra mérséklődtek a mozgások, miközben a hozamok a folyamatosan növekvő infláció ellenére továbbra is alacsonyak. A növekvő olajáraknak köszönhetően az olajtermelő országokban rengeteg friss pénz keletkezik, mert a fekete arany kitermelési ára jóval alacsonyabb annál, mint amelyen ezek az országok értékesítik. Ennek a szabad pénznek folyamatosan befektetési lehetőségeket keresnek és a fundamentumok ellenére szinte mindent vásárolnak.

Beárazott események

Szabad pénzek ugyanakkor nemcsak az olajban gazdag országokban keletkeznek. A vállalati szektorban a hihetetlen optimizmus, a részvénypiacok szárnyalása rengeteg embert tett és tesz gazdaggá mind a mai napig mindenféle komolyabb fundamentális ok nélkül. Itt természetesen újabb virtuális pénzek jönnek létre - virtuális, mert amint a befektetők ki akarják venni ezt a pénzt, az árak szakadni kezdenek s ezek a pénzek már el is tűntek.

Teljesen mindegy, hogy a részvénytársaság, amelyet megvásárol a spekuláns a tőzsdén ezeken az árakon, csak tizenöt-húsz év alatt termel annyi pénzt, hogy valóban megtérüljön a befektetés, a befektetők vásárolnak, még az óriási kockázattal jellemezhető alacsony forgalmú részvényeket is elkapkodják.

A részvénypiacok emelkedéséhez és a piacon uralkodó optimizmushoz természetesen az eddig publikált negyedéves eredmények, a folyamatosan csúcsokat ostromló bizalmi indexek és a jegybankelnökök derűlátó nyilatkozatai is hozzájárultak. A részvénypiacokon ezek az események azonban már teljes mértékben beárazottak, sőt az árfolyamokra jelenleg nyugodt szívvel használhatjuk a túlértékelt kifejezést.

Zuhanás, mint 1997-ben?

Vessünk egy pillantást mondjuk a magyar piacra. Pénteken a Phylaxia-részvény forgalma meghaladta a blue chipként számon tartott Magyar Telekomét. Őrület van a piacokon, a fundamentumok már semmit sem számítanak. A fák azonban nem nőnek az égig. A nagyobb befektetők előbb-utóbb észre fogják venni, hogy ezeken az árakon busás hasznot realizálhatnak pozícióik zárásával, s amikor ez megtörténik, a piacról eltűnnek a vevők s az árak az 1997-eshez hasonló zuhanáson mehetnek keresztül.

A nyári szabadságolások előtt is általában a likvidálások jellemzők a tőzsdéken. Nem véletlenül vált népszerűvé az amerikai mondás (sell in may and go away), ami arra utal, hogy zárd le a pozícióidat és őszig inkább maradj távol a tőzsdéktől. Hogy a pánik már a héten megkezdődik vagy csak egy pár hónap múlva, az kérdéses, azonban hogy idén még jóval alacsonyabb szinteken is lehetőségünk lesz részvényeket vásárolni, arra minden esély megvan. A magasabb kockázatokat vállaló spekulánsoknak ezeken a szinteken az eladási pozíciók felvételét javasoljuk, akár a részvény-, akár az árupiacokon, de még a devizapiacon is több lehetőség nyílik a profitálásra egy esetleges pánikból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!