Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Fordított világ Venezuelában

2001.12.10. 12:40
Hétfőn leállt Venezuelában az élet: zárva maradtak a boltok, nem indultak el a buszok és a vonatok, valamint nem jelentek meg a lapok egy része. Az országos sztrájkot kivételesen a cégvezetők, illetve az ország legnagyobb üzleti szövetsége hirdette meg, hogy így tiltakozzon az elnök tervezett gazdasági reformjai ellen.
Hugo Chavez venezuelai elnök bejelentette, hogy komoly intézkedéseket tervez az üzleti elit azon csoportjai ellen, akik támogatják a hétfői országos sztrájkot - közölte a Reuters. Az elnök szerint a tizenkét órás leállás nem állíthatja meg a baloldali forradalmat.

Cégvezetők az elnök ellen

A sztrájkot a Fedecamaras üzleti szövetség hirdette meg, de a munkabeszüntetést támogatja az ellenzéki sajtó és több szakszervezet is. A Fedecamaras tagvállalatai adják a venezuelai nemzeti össztermék hatvan százalékát. A sztrájkban háromezer gyár és egymillió különböző vállalkozás vesz részt - többek között közlekedési vállalatok, kórházak és bankok.

A szövetség azt kifogásolja, hogy az elnök 49 új gazdasági rendeletet - köztük egy földreformról szólót - akar a közeljövőben bevezetni, amikről korábban nem egyeztetett velük. A sztrájkolók szerint az elnöki rendeletek alapvető alkotmányos jogokat sértenek.

Az elnök fenyeget

Chavez felszólította híveit, hogy Caracasban tüntessenek a reformok mellett. Az elnök "Hello President" című tévé- és rádióműsorának négyórás adásában ostorozta sztrájkolókat: "Senki nem béníthatja le az országot, és senki nem állíthatja meg a forradalmat" - mondta. Az ellenzéki sajtót ugyanakkor a szólásszabadság megsértésével vádolta, és bejelentette, hogy emiatt várhatóan új médiatörvény előkészítését javasolja majd.

A sztrájkot követő napon egyébként a venezuelai Margarita-szigeten találkozik huszonöt karibi állam vezetője, köztük a kolumbiai Andres Pastrana és a Fidel Castro, aki Chavez nagy barátja.