József, Bánk
-6 °C
0 °C

Veszítenek versenyképességükből az EU-tagországok

2004.05.10. 15:55
A hat legjobb között egyetlen európai ország sincs - derül ki az IMD gazdaságkutató intézet által közzéadott adatokból. Magyarország nyolc helyet esett vissza.
A versenyképesség szempontjából nemhogy fejlődne, hanem jelentősen teret veszít az Európai Unió, derül ki a Versenyképesség Világévkönyvéből, amely hatvan országot rangsorol, 323 különféle szempont alapján. Európa gondjait növeli a demográfiai hanyatlás, a lakosság elöregedése, s ezek tükrében a kilátások nem kecsegtetőek.

Magyarország visszaeséséről (és Szlovákia előretöréséről) a versenyképességi világranglistán, az Index is hírt adott. A lausanne-i IMD vezetőképző és gazdaságkutató intézet friss ranglistája az egész Európai Unió számára kiábrándító eredményt hozott: a hat legjobb között egyetlen európai uniós ország sincs. A legjobban rangsorolt közösségi ország, Dánia is csupán hetedik, az Egyesült Államok, Szingapúr, Kanada, Ausztrália, Izland és Hongkong mögött.

Olaszországot már Jordánia is megelőzi

A toplista adatai szerint a tavalyi helyzethez képest az európai országokban általános visszaesés észlelhető. Tavaly Dánia ötödik volt, Finnország harmadik, Luxemburg második. Olaszország már 2003-ban is a lista vége felé kullogott a maga 41. helyezésével, ám az idén már csak 51. lett, s ezzel lemarad Jordánia, illetve a brazíliai Sao Paolo-övezet mögött is. Olaszországon is túltesz az 57. helyre került Lengyelország, amely mögött már csak Indonéziának, Argentinának és Venezuelának jutott hely a listán.

Az EU húsz tagországa közül csupán négy - Ausztria, Szlovákia, Írország és Svédország - javított tavalyi helyezéséhez képest. Portugália megőrizte pozícióját, a többi 15 ország viszont viszont egyértelműen lecsúszott. Magyarország a 34. helyről a 42. helyre esett vissza.

A helyzet csak romlani fog

A jelentés szerint Európa helyzetet az is súlyosbítja, hogy a kilátások nem kecsegtetőek. Európa demográfiai hanyatlásban van, lakossága elöregedett, s ez hátrányosan érinti a versenyképesség további alakulását - áll a tanulmányban. Az IMD ugyanakkor figyelmeztet: három százalékosnál alacsonyabb gazdasági növekedéssel az európai államok egész egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a jelenlegi népjóléti rendszerek további fenntartását. A reformok végrehajtása pedig szinte teljességgel lehetetlen, legjobb esetben is rendkívül nehézkes, mint látható Franciaország, Németország és Olaszország esetében.

A jelentés várhatóan vihart kavar majd Brüsszelben, ahol most vizsgálják az úgynevezett Lisszaboni stratégia felfrissítésének lehetőségét, hogy az unió gazdasága 2010-ig a világ legversenyképesebb tudásalapú gazdaságává váljék.