Krisztina
19 °C
25 °C

Romlott Magyaroszág versenyképessége

2003.10.30. 13:41
Magyarország négy helyet csúszott hátra azon a listán, mely az országokat versenyképességük alapján állítja sorrendbe. A Világgazdasági Fórum adatai szerint Magyarország az idén a 33. helyen áll, szemben a tavalyi 29. hellyel. Az első Finnország, őt az Egyesült Államok és Svédország követi.
Magyarország a 33. helyen áll a Világgazdasági Fórum által összeállított listán, mely a világ 102 országát versenyképességük alapján rangsorolja. A szervezet honlapján található kutatásból kiderül, tavaly a 29. helyen álltunk, így négy helyet csúsztunk hátra.

Észtország és Szlovénia versenylépesebb

A lista élén Finnország áll, őt az Egyesült Államok, Svédország Dánia és Tajvan követi. Az első tíz helyen komolyabb változások is történtek. Svájc az ötödik helyről csúszott vissza a hetedikre, Izland a 12-ről ugrott a nyolcadikra. Kanada, mint a tavalyi TOP 10 legnagyobb vesztese, a kilencedik helyről a 16-ra került.

Az Európai Unió tagjaként Olaszország a 41. helyen áll, mely a legrosszabb a tagállamok közül. A volt szocialista országok közül Észtország áll a legelőkelőbb helyen (22.) A régióban még Szlovénia előzi meg Magyarországot két hellyel. Lettország a 37., Csehország a 39., Szlovákia a 43., Lengyelország pedig a 45. helyen áll.

A rangsorolásban fontos volt a technológiai eszközök milyensége, a közintézmények megbízhatósága, illetve a nagybefektetések szerepének értékelése. "Egy fontos tanulsága van a listának: a kormányok gazdaságpolitikájának ereje és következetessége nagy szerepet játszik a versenyképesség javulásában", közölte Augusto Lopez-Carlos, a szervezet egyik vezető közgazdásza.