Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Magyarország lezárta a versenyfejezetet

2002.12.09. 10:36
Az EU-csatlakozási tárgyalásokon lezárták a versenypolitikai jogfejezetet is, mégpedig egy fontos magyar érdek érvényesítésével: sikerült elhárítani az EU azon törekvését, hogy visszamenőleges szabályozást vezessen be. Ez azt jelenti, hogy a magyar adókedvezményeket 2001 és 2002-ben igénybe vevő nagyvállalatoknak nem kell "elszámolniuk" kedvezményükkel (ez a két évben összesen 120 milliárd forint volt), mert az állami támogatások EU-konformmá alakítása csak 2003. január 1-től kezdődik.
A magyar EU-csatlakozási tárgyalásokon pénteken lezárták a versenypolitikáról szóló fejezetet. A megállapodás szerint a korábban támogatást szerzett 48 nagyvállalatra, illetve az 1997 januárban hatályba lépett beruházási támogatási rendszerhez még ez év végéig csatlakozó cégekre különleges rendelkezés lesz érvényben, amely némileg eltér az EU versenypolitikájának az állami támogatásra vonatkozó rendelkezéseitől. (Míg a magyar kedvezmény nyereségfüggő, addig az EU-ban a támogatás befektetés egy részére vonatkozik.)

Maximalizálják a cégek kedvezményeit

Az érintett vállalatok a jövőben is megkapják a 10 évre szóló, de 2011-ben mindenképpen lejáró kedvezményüket, nevezetesen, hogy ne fizessenek társasági adót, az összesített kedvezményt azonban maximálják. A befektetésüket 2000. január 1. előtt kezdett cégek esetében a teljes, tehát évenként összesített támogatások összege nem haladhatja meg a befektetési költségek EU által megszabott körének 75 százalékát.

2000. január 1. utánra vonatkozóan 50 százalék ez az arány. Vagyis míg a beruházások felhalmozott összege a rendszerbe való belépéstől számítódik, addig a támogatások felhalmozott összege csak a 2003. január 1-től igénybe vett támogatást érinti. Amint a támogatások elérik az említett plafont, már az EU-ban érvényes állami támogatási feltételeknek kell megfelelni.

A befektetéseket az EU 2005. december 31-ig veszi figyelembe, a nagyvállalatoknak ez év december 31-ig be kell nyújtaniuk üzleti tervüket. Eddig mintegy 2500 milliárd forintot ruháztak be és becslések szerint 2005 végéig további 1500 milliárd várható.

Nem lesz érdekük, hogy hozzánk telepítsék máshol megtermelt nyereségüket

Ugyancsak átmeneti megállapodás (de sokkal egyszerűbb) született a helyi adókról - ez csaknem 100 céget érint és 2007 végéig fennmaradhat a kedvezmény. A kormány szerint a megállapodással a 48 cég háromnegyedének sikerült biztosítani, hogy ne járjon rosszabbul és a többiek érdeke sem sérül radikálisan. Más kérdés, hogy komoly könyvelési teher nehezedik rájuk, hiszen át kell világítaniuk eddigi befektetéseiket, mert azoknak nem a teljes körét deklarálhatják.

A pénzügyminisztérium rövidesen publikálja az elismerhető költségek listáját. A visszamenőlegesség elhárítása egyébként azt jelenti, hogy a cégeknek nem kell elszámolniuk a 2001 és 2002-ben élvezett 120 milliárd forintos adókedvezménnyel. Az új szabályozás szerint a multik nem lesznek érdekeltek abban, hogy a nem Magyarországon megtermelt nyereségüket mesterségesen idetelepítsék - amint az gyaníthatóan, bár nem kimutathatóan megtörtént.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?