Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Magyarország nem annyira versenyképes

2006.09.26. 15:28
Az idén Svájc vezeti a Világgazdasági Fórum globális versenyképességi listáját, a tavalyi negyedik helyről előrelépve. Az eddig vezető Egyesült Államok csak a hatodik, míg Magyarország a 41. helyre csúszott vissza a tavalyi 35. helyről a számos versenyképességi tényezőt figyelembe vevő vizsgálatban.

Jelenleg Svájc után Finnország és Svédország a leginkább versenyképes gazdaság a világon, megelőzve Dániát, Szingapúrt és az Egyesült Államokat. Az első tíz ország között ezután Japán, Németország, Hollandia és Nagy-Britannia következik. A 125 ország közül a legutolsó Angola, amelyet Burundi és Csád előz meg az utolsó helyeken.

Magyarország - a 40. helyezett Litvánia és a 42. Olaszország között elhelyezkedve - jó véleményeket kapott a technológiai fejlettség és innováció terén, gyakorlatilag egy szintre kerülve fejlett ipari államokkal. A világ üzleti közössége kedvezően értékeli egyebek között a tudományos kutatóintézetek minőségi tevékenységét, a jól képzett kutatók és mérnökök magas arányát, a szellemi tulajdonjogok megfelelő védelmét, valamint a gyümölcsöző egyetemi együttműködéseket.

Mindent átható bürokrácia

Kedvezőtlennek tartják viszont az évek óta magas államháztartási hiányt és az ezzel kapcsolatos makrogazdasági sebezhetőséget. Az intézményi keretek - bár jobb megítélést kaptak mint számos más új EU-csatlakozónál - szintén számos tényező tekintetében adnak okot aggodalomra az üzleti körök szerint: így a kormány viszonyát nem ítélik teljesen pártatlannak az üzleti szféra különböző szereplőivel szemben, kifogásolják a kormány nem kellően hatékony tevékenységét és a mindent átható bürokráciát.

Augusto Lopez-Claros, a Világgazdasági Fórum globális versenyképességi hálózatának vezetője szerint Magyarország 29. helye a szabadalmi regisztrációk almutatójánál az ország magas innovációs potenciálját jelzi. A vezető közgazdász úgy véli, hogy bár Magyarország meglehetősen hatékony munka-, pénzügyi és árupiacokkal rendelkezik, és az oktatás minősége jó, folytatni kell az erőfeszítéseket a kormányzati szabályozás által az üzleti szférára rakodott terhek csökkentése, valamint a kormányzati kivételezés megszüntetése érdekében. A jelenlegi legsürgetőbb prioritásnak azonban a makrogazdasági egyensúlytalanságok felszámolását tartja, elsősorban a magas államháztartási hiány csökkentését. Erre lenne szükség a leginkább, mivel a magas hiány miatt halasztódik az euró bevezetése, ami jótékony hatással lenne a nagy mértékben exportorientált magyar gazdaságra - vélekedik Lopez-Claros.

Keleten az észtek a legjobbak

Svájc esetében a genfi székhelyű fórum a jól fejlett infrastruktúrát, a kutatások erős támogatását, a szellemi tulajdonjogok szilárd védelmét és a kifinomult üzleti kultúrát emelte ki elsődleges versenyképességi húzóerőként.

A legtöbb nyugat-európai ország nagyjából stabil teljesítményt mutat az előző évhez képest a versenyképesség tekintetében, Olaszország viszont több helyet visszacsúszott - a 38. helyről a 42.-re -, elsősorban tartós makrogazdasági és intézményrendszeri gyengesége miatt.

Az újonnan csatlakozott uniós államok közül Észtország áll a legelőkelőbb helyen a listán, a 25.-en, tavaly a 26. volt. Csehország a 29., megőrizve tavalyi helyezését, Szlovénia a 33. a tavalyi 30. helyezés után. Lettország a 36. - tavaly 39. volt - Szlovákia a 37., a tavalyi 36. hely után. Litvánia a 40. - tavaly a 34. volt -, Lengyelország a 48. a tavalyi 43. helyről visszacsúszva.

Amerikaiak és oroszok

Az Egyesült Államoknál a nagy védelmi és belbiztonsági kiadási kötelezettségek, a további adócsökkentési tervek és hosszabb távon az egészségügyi és nyugdíjkiadások aggasztó pénzügyi kihatásai, párosulva az alacsony megtakarítási hajlandósággal, a rekord folyómérleg-hiánnyal és a rosszabbodó amerikai nettó adósi helyzettel a nemzetközi üzleti világ véleménye szerint nem elhanyagolható kockázatot jelentenek az átfogó versenyképességre.

A világ vezető gazdasági hatalmai közül Oroszország kilenc helyezést romlott - az 53. helyről a 62.-re esve vissza -, elsősorban amiatt, mert az ország igazságszolgáltatási rendszerének függetlenségét a megkérdezettek kedvezőtlenül ítélik meg.

Kína ugyancsak visszaesett, a tavalyi 48. helyről az 54.-re: bár tartósan gyors növekedés, alacsony infláció és magas megtakarítási hajlandóság jellemzi a kínai gazdaságot, a bankrendszer gyengesége miatti aggodalmak, a viszonylag alacsony arányú mobiltelefon-, számítógép- és egyéb információtechnológiai eszközellátottság, valamint a közép- és felsőfokú oktatásban résztvevők viszonylag alacsony aránya kedvezőtlenül hatnak az ország versenyképességi megítélésére.

Az idei vizsgálatban a világ 125 országában több mint 11 ezer üzleti vezetőt kérdeztek meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?