Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A tőzsdék nem örülnek, hogy lelassult a villámháború

2003.03.24. 10:33
A heves iraki ellenállás és a szövetségesek veszteségei miatt megugrott az olaj ára, az európai tőzsdék pedig zuhanással reagáltak a hírekre. A befektetők tehát már nem hisznek a villámháborúban.
Bár a háború kezdete óta folyamatosan csökkent az olajár, a szövetségesek hétvégi veszteségei és a vártnál makacsabb iraki ellenállás hétfő reggel fél dollárral megdrágították a Brent olajféleséget. Hordója most már 24,83 dollárba kerül.

Európa lefelé tart

Hasonlóan reagáltak a kereskedés első óráiban az európai tőkepiacok. Több mint egy százalékkal zuhant a londoni FTSE 100 index, a párizsi mutató ennek dupláját bukta, a frankfurti pedig közel három százalékot. A New York-i kereskedés délután indul, de a dörzsölt elemzők a Dow Jones index 150 pontos gyengülésére számítanak.

Vegyes fogadtatás Ázsiában

Ázsiában már véget ért a kereskedési nap. A reakciók itt nem voltak ennyire egyértelműen negatívak. Tokió például az elmúlt négy hónap legerősebb napját produkálta, így a brókerek három százalékkal acélosabban mehettek szakét inni. A Hong Kong-i Hang Seng mutató ezzel szemben be volt betonozva, a koreai Kospi index pedig lefelé mozgott egy százalékot.