Ágnes
-1 °C
2 °C

A Világbank kicselezte a bajkeverőket

2001.06.20. 08:47
A tüntetéseket elkerülendő a Világbank Barcelona helyett a kibertérben tarja meg éves konferenciáját a fejlődő gazdaságokról. Az interaktív videokonferenciára bárki regisztrálhatja magát.

A harcosok a számítógép elé kényszerülnek

A Világbank elrontotta a globalizációellenes utcai harcosok június 25-26-ára tervezett programját. A nemzetközi pénzügyi szervezet ugyanis úgy döntött, Barcelona helyett az interneten tartja meg harmadik éves konferenciáját a fejlődő gazdaságokról.

Sok lenne a két kongresszus

A szervezet azzal indokolta a helyszínváltozást, hogy a globalizációellenes csoportok párhuzamos konferenciája - melynek programján spanyol és francia kezdeményezésére szerepelt a Világbank nyilvános büntetőtárgyalása is - nagy valószínűséggel a városkép dekonstrukciójához vezetett volna.

Inkább szóban vitáznának

Emellett a szervezet megpróbál valamit tenni a legősibb argumentációs technika, a furkósbottal és napszítta lábszárcsonttal történő meggyőzés reneszánsza ellen. "Itt az ideje, hogy fellépjünk az ilyen, szabad vitát fenyegető akciók ellen" - idézte a BBC Online a Világbank szóvivőjét.

Az aktivisták nem kívánnak nyílt vitán összecsapni a gonosszal

A fejlődő országok strukturális reformjainak támogatására létrejött szervezet a globalizációellenes aktivistákat meghívta, hogy a konferencia keretében vegyenek részt egy nyílt vitán, a tiltakozó csoportok azonban elutasították az invitálást. Pedig egy rossz szavuk sem lehet a programra, melyet szinte nekik találtak ki, a fő téma a globalizáció hatása a fejlődő gazdaságokra.

A Világbank modellértékűnek szánja a kezdeményezést

A pénzintézet reményei szerint sokezer embert vonz majd az online konferencia, melyre bárki regisztrálhatja magát. Az érdeklődők nyomon követhetik a vitát, és a kérdéseket tehetnek fel az előadóknak és a hozzászólóknak. A Világbank provokatív kérdéseket vár, melyek vitát gerjeszthetnek, a tárgyhoz nem illeszkedő kérdéseket azonban kimoderálják, így például nem érdemes azzal a kérdéssel előállni, hogy a Világbank elnöke, James D. Wolfenson pontosan miért is nem gyújtja fel magát benzinnel a pénzintézet washingtoni székházának bejárata előtt.