Aliz
6 °C
14 °C

Mélyrepülés a világ tőzsdéin

2007.02.27. 22:36
A kínai és az európai tőzsdék gyenge szereplése után hatalmas eladói hullám söpört végig az amerikai piacokon. Percek alatt csaknem 300 pontot esett a Dow Jones, a nap végére régen nem látott zuhanást produkálva. Hasonló mértékű szakadást produkált a többi irányadó index is. Szerdán az ázsiai piacokon folytatódott a szakadás, a japán Nikkei 700 pontos mínuszban is volt, a térség többi piaca 3-8 százalékos eséssel indította a napot. A sanghaji piacon viszont erősödés kezdődött.

Percek alatt 300 pontot esett a New York-i Dow Jones tőzsdeindex délután háromkor, de a többi vezető amerikai index is évek óta nem látott mélységben zárta a napon. A történelmi mélyrepülés oka, hogy kedden majdnem kilenc százalékot esett a kínai tőzsdeindex, és ez meghatározta a világ vezető tőzsdéin a kereskedést. Az is hatással volt az amerikai indexekre, hogy Alan Greenspan korábbi Fed-elnök recessziót jósolt az utolsó negyedévre. A Dow Jones mélyrepülését a külső hatások mellett egy számítógépes hiba is fokozta.

Az esés Ázsiában szerdán is folytatódik. A japán Nikkei 3,23 százalékos eséssel indított, ez 584,86 pontos csökkenést jelent. Japánban még egy rossz hírrel kell szembenézniük a befektetőknek, japán idő szerint reggel kilenckor (magyar idő szerint hajnalban) jelentették be, hogy 1,5 százalékkal esett a japán ipari termelés. Napközben a tőzsdeindex csökkenése megközelítette a 700 pontot is, végül a Nikkei225 indexe 515,8 pontos, vagyis 2,84 százalékos veszteségben zárt.


Japán lejtmenet

A sanghaji tőzsde indexe, a Shanghai Composite Index (SSEC), ahonnan a válság kedden elindult, nyitáskor 1,34 százalékkal volt alacsonyabban a keddi záróárnál. A kereskedés első perceiben viszont már 1,18 százalékos nyereségbe fordult a mutató. A többi ázsiai index erős mínuszban van.

Szöulban a Kospi index 58,18 pontos, 3,93 százalékos eséssel 1396,44 ponton nyitott szerdán, a főbb részvények árfolyama 2-4 százalékkal esett. Hongkongban 3,58 százalékkal (kedden: -1,76 százalék) Szingapúrban 4,82 százalékkal (kedden: -2,29 százalék), Manilában pedig 8 százalékkal (kedden: -1,44 százalék) alacsonyabb a tőzsdeindex értéke a keddi záráshoz képest. Indiában a mumbai tőzsde több mint 500 pontos, azaz 3,4 százalékos eséssel nyitott, a Sensex index félórával később már "csak" 427,89 pontos, 3,17 százalékos veszteséget mutatott, és 13 050 ponton állt.

Kínából indult az egész

A világ majdnem valamennyi piacára ható hangulatot a vezető kínai tőzsde, a sanghaji 8,8 százalékos csökkenése határozta meg. A negatív piaci hangulat az okozta, hogy a befektetők nyugtalankodni kezdtek a makrokörnyezet szigorítása miatt a kínai népi kongresszus március 5-i ülése előtt.


Kínában lebbent meg a pillangó szárnya

A közel kilenc százalékos esésre 1997. február 18-a óta nem volt példa. Sőt, a kínai részvényindex kiemelkeden jól teljesített az utóbbi időben. A kínai bechmarkként használt MSCI China index tavaly 79 százalékkal emelkedett, jócskán lekörözve a 29 százalékkal növekvő, feltörekvő piacokat mérő MSCI indexet.

Minden mindennel összefügg

A kereskedés az amerikai piacokon erőteljes eséssel indult. A befektetők idegesen reagáltak a kínai tőzsdei fejlemények mellett arra, hogy támadás érte az afganisztáni Bagramban lévő amerikai támaszpontot kedden Dick Cheney amerikai alelnök látogatása idején – írja az MTI. A negatív hangulatot erősítette az is, hogy hétfő délután Alan Greenspan korábbi Fed-elnök úgy fogalmazott, van arra esély, hogy az amerikai gazdaság az idei év utolsó negyedévére recesszióba süllyedjen.

A BUX is esett
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 590,38 pontos csökkenéssel, 23 624,16 ponton zárt kedden, az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 2,44 százalékos gyengülés. Csáky Attila, az Unicredit Bank kereskedelmi igazgatója az MTI-nek elmondta, a budapesti börze jól tartotta magát a közép-kelet-európai régiós piacokhoz képest. Csáky Attila elmondta, a kereskedési nap végén megjelentek a vevők a piacon és kicsit "felfelé húzták". A lengyel tőzsde 4,4 százalékot, az orosz 3,5 százalékot, a cseh pedig 4,13 százalékot gyengült.

A tőzsdék mélyrepülése szerte a világon azt mutatja, hogy a piacon minden összefügg. Ha a világ valamely pontján esnek az indexek, a negatív hangulat átragad a világ másik végén lévő tőzsékre is – magyarázta a CNN-nek Hugh Johnson, a ThomasLloyd Global Asset Management vezet elemzője. A világ tőzsdéinek gyengélkedése eladái hullámot indított el a Wall Streeten is, a nyolc hónapi tartó felívelő időszak után.

A többi ázsiai tőzsde is esett a nap folyamán, igaz nem akkora mértékben, mint a kínai. Az Japán Nikkei például 95,43 pontot csökkent, ami 0,52 százalékos mínuszt jelent. A Hong Kong-i Hanh Seng index 360,08 pontot vesztett, vagy 1,76 százalékot esett, a HSCC Red Chip-index 62,62 pontot csökkent, -1,73 százalékkal zárva a napot.

Európa sem úszta meg, a tőzsdeindexek itt is erőteljes zuhanásnak indultak. A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE 100 kedden 148,60 százalékos eséssel mínusz 2,31 százalékon zárt. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX 207,94 pontos csökkenéssel mínusz 2,96 ponton zárt. A párizsi CAC40 tőzsdeindex 3,02 százalékos gyengüléssel 5588,93 ponton fejezte be a keddi kereskedést.

Amerika mélyponton

A legérzékenyebben talán az amerikai tőzsde reagált a rossz hírekre, amelyeknek már megágyazott a Morgan Stanley múlt pénteki prognózisa, hogy az amerikai növekedés motorjának tekinthető ingatlanpiac egyik meghatározó jelzáloghitelezője hamarosan csődbe mehet. A Morgan Stanley szerint a csőd akár az egész amerikai bankrendszerre kihatással lehet.

Nem mindennapi kereskedés volt ez a nap a New York-i piacon, a tőzsdetársaságnak mesterségesen fékeznie kellett az üzletelést, mert a vezető Dow Jones ipari átlagindex zuhanása túlzott mértékű volt. A DJ-index percek alatt esett 280 pontot, a nap folyamán 500 pontos mínuszban is járt. A kereskedést végül 400 pontos csökkenéssel zárta.

A "csak" 400 pontos csökkenés azt jelzi, hogy a fékezés részben megtette a hatását. A DJIA végül 3,17 százalékot veszített és 12 232,10 ponton fejezte be a napot. A Nasdaq composite index 96,65 pontot esett zárásra, ez 3,86 százalékot jelent. Az index a kereskedés végén 2407,87 ponton állt. A CNN tudósítása szerint 2002 vége óta nem volt ekkora esés a Nasdaqon.

A Forbes szerint a rosszul indult napon más, nem várt esemény is tetézte a bajt. A Dow Jones index példátlan zuhanását egy számítógépes hiba okozta helyi idő szerint délután háromkor. A Dow Jones szóvivője megerősítette a lapnak, hogy délután kettőkor a nagyobb volumenű kereskedés miatt késedelmet szenvedett az adatok feldolgozása.

Rég nem látott

A jelentések szerint 400 pontot meghaladó napi zárási vesztesége a New York-i tőzsde vezető részvényindexének legutóbb 2001. szeptemberében volt. A Portfolio szerint Dow Jones 2001. szeptember 17-e óta nem esett ekkorát pontban számolva, hat évvel ezelőtt azonban a World Trade Centert elpusztító terrorista támadás okozta a 684,81 pontos szabadesést.

Az arany vesztesége New Yorkban ugyancsak tekintélye, 3,85 százaléknyi volt, az unciánkénti ár 660,25 dollárra zuhant. A tőzsdei kereskedés kezdetéhez képest nem változott viszont az euró/dollár árfolyam: tőzsdezáráskor 1,3240-42 dolláros magasságban jegyezték volt az európai devizát.

A Standard & Poor's elemzője ugyanakkor óvott a pániktól, szerinte a napi veszteségeket a piac egészséges korrekciója okozta, és nem a recesszió kezdete. Azt azonban ő is elismerte, hogy ez egy rossz nap volt a kereskedőknek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?