Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Villamosok felsővezeték nélkül

2007.08.23. 14:27
Az Alstom ASP technológiájával működő villamoshálózata egy harmadik sínből kapja az áramot, nem a felsővezetékből. Szép is, biztonságos is.

Bordeaux villamoshálózatát újabb 2,6 kilométerrel toldotta meg az Alstom, a most üzembe helyezett szakasszal tovább növekedett az ASP technológián alapuló szakasz hossza is, írja közleményében a cég. Ezt a technológiát az Alstom fejlesztette ki, lényege, hogy a szerelvények nem a felsővezetékeken keresztül kapják az áramot, hanem az útfelületbe épített harmadik sín segítségével.

Nézze meg a képeket!

A három vonalból álló bordeaux-i villamoshálózat hossza elérheti a 43 kilométert, ami összesen 84 állomást jelent. A technológia biztonságos, a sínben csak akkor van áram, amikor a villamos halad felette, erről speciális érzékelők gondoskodnak. Így a gyalogosoknak sem kell áramütéstől félniük.

Hogyan működik?

Az APS rendszer lényege, hogy a szerelvények nem villamos-felsővezetékek segítségvel kapnak áramot, hanem az útfelületbe integrált harmadik sínen keresztül. Ez a harmadik vágány 8 méter hosszú áramellátó szegmensekből áll, amelyeket 3 méter hosszúságú ún. szigetelő pályaszakaszok kötnek össze. Az áramellátó szakaszok a 22 méterenként a föld alatt elhelyezett dobozokból kapnak áramot. A harmadik sín által vezetett áramot a villamos a kocsik a középen elhelyezett érintkezőkön keresztül veszi fel. A villamos áramellátása akkor történik meg, amikor a szerelvény az áramellátást biztosító szakasz fölé ért, és a villamos rádióvezérléssel bekapcsolja annak áramellátását. A gyalogosok így teljesen védve vannak.