Viola
-5 °C
-2 °C

Küldjön pénzt bárkinek!

2007.05.16. 10:21
Az online áruházak, aukciós szájtok elterjedésével felmerült az igény, hogy gyorsan és olcsón tudjunk pénzt utalni neten, akár magánszemélyeknek is. A mikrofizetési megoldások kifejezetten kis összegű tranzakciók biztonságos és a banki utalásnál olcsóbb lebonyolítását segítik. A világon a legelterjedtebb iyen szolgáltatás a több mint százmillió regisztrált felhaszálóval rendelkező PayPal.

Ma már mindennaposnak számít, hogy interneten rendelünk különböző termékeket, szolgáltatásokat. Bár Magyarországon döntően még mindig utánvéttel vagy postai csekkel fizetünk ilyen esetekben, egyre elterjedtebb, hogy hitelkártyát vagy bankkártyát használunk. Ez a legnépszerűbb fizetési mód, hiszen csak a kártya számára, lejáratának idejére és a tulajdonos nevére van szükség. Néhány helyen fizethetünk utalással is, az otthoni netbankolás elterjedésével ezt a módszert is egyre többen választják. A kártyás fizetésről és a netbanki szolgáltatásokról cikksorozatunk első részében foglalkoztunk.

Nincs is probléma a kártyás fizetéssel, ha nagyobb összegű a vásárlás, ilyenkor ugyanis a tranzakció költsége, amelyet minden esetben ki kell fizetni a banknak, szinte elenyészik. Alacsony összegű vásárlásánál azonban akkorának tűnik ez a költség a termék árához képest, hogy egyszerűen nem éri meg a fogyasztónak kártyával fizetnie.

A webáruházak elszaporodásával ráadásul egyre több kisebb bolttal találkozunk, amelyekről semmit nem tudunk, így – szemben a nagy és kipróbált céggekkel – kártyaszámunkat sem szívesen adjuk meg nekik. Az úgynevezett mikrofizetési módszereket kifejezetten az ilyen problémák elkerülésére találták ki. Ezzel megoldással kisebb összeget tudunk eljuttatni gyorsan, biztonságosan és olcsón a címzetthez.

Biztonságosan és olcsón

Számtalan online fizetési szolgáltatást nyújtó cég létezik, ezek nagy része Magyarországról még nem elérhető. A világon a legnagyobb mikrofizetési szolgáltató, a PayPal néhány éve itthonról is használható. A szolgáltatást elsősorban az teszi biztonságossá, hogy a bankkártya adatait csak egyszer kell megadni, csak a PayPalnek, így a kereskedőhöz semmilyen adat nem jut el a felhasználóról. A vásárló és a kereskedő is a PayPallel szerződik, így közvetlen kapcsolatba nem kerülnek egymással a tranzakció alatt, a fizetés a szolgáltatón keresztül történik. Valamennyi érzékeny adat, mint például a név, cím, kártyaszám, bankszámlaszám a szolgáltatónál marad. PayPales számlánkhoz regisztráció után hozzárendelhetünk egy kártyát, és a szolgáltatás minden egyes haszálatakor, vagyis fizetéskor arról emelik le az összeget. De feltölthetjük a számlánkat belföldi utalással is.

A tranzakciók sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos banki utalások. A vásárlónak ingyenes az utalás, a kereskedőnek pedig havi forgalomtól függő, nagyjából két százalék közötti díjat kell fizetnie.

Aukciós szájtok

A PayPal igazi népszerűsége abban rejlik, hogy így lehet a legegyszerűbben pénzt küldeni magánszemélyeknek. Tranzakciós költségek nélkül a megadott PayPal-számlára elküldjük a kívánt összeget, amit a másik vagy bent tart a rendszerben, vagy felveszi készpénzben. Bár utóbbi esetben a PayPal levon némi pénzt, a legtöbb esetben még mindig kevesebbet, mintha bankokon keresztül utaltunk volna. A szolgáltatás jelentősége az aukciós szájtoknál látszik leginkább, ahol néhány dollárt is egyszerűen és olcsón tudnak elutalni egymásnak a felhasználók. A licit végén a vásárló egyszerűen átutlaja a pénzt az eladónak, aki azonnal megkapja a pénzt, még ha hétvégén éjjel kettőkor történt is a tranzakció. Az eladó ezek után kap egy értesítőt, hogy a pénz a számláján van, küldheti a megvásárolt terméket a vásárlónak. A világ legnagyobb aukciós oldalán, az eBayen például már szinte megkerülhetetlen a PayPal (annál is inkább, mert az eBay 2002-ben megvette a PayPalt, miután ez népszerűbb lett az aukciós szájt saját fizetési szolgáltatójánál).

Hogy mi a jó ebben a PayPalnek? A számlákon elhelyezett összegeket különböző bankokban lekötik és kamatoztatják. A kamatokat persze megtartják maguknak, a felhasználók ebből a pénzből semmit nem látnak. A kereskedők forgalma után is levonnak bizonyos százalékot tranzakciós költségként. A PayPal több mint 103 országban van jelen, több mint százmillió regisztrált felhaszálója van. A magyarországi felhasználóknak az uniós csatlakozás után nyílt meg a rendszer, de akkor még csak küldeni lehetett pénzt, fogadni nem. Erre tavaly ősz óta van lehetőség.

Csak egy email kell

Hasonló szolgáltatást nyújt a londoni székhelyű Moneybookers. A rendszer emailes alapon működik, úgy is hirdeti magát, küldj pénzt bárkinek, akinek emailcíme van. A Moneybookersnél a felhasználónak regisztrálnia kell a redszerbe, feltölteni virtuális számlaszámát (kártyával vagy utalással), és már küldheti is a pénzt. Különbség a PayPallel szemben, hogy annak is küldhetünk pénzt, aki nem regisztrált a Moneybookersbe, elég csak az emailcímére elküldeni egy értesítőt. Neki ezek után regsztrálnia kell az oldalra, hogy hozzáférhessen a pénzhez. (Természetesen nem kötelező regisztrálni, ha az elküldött összeget két hétig nem veszik fel, az visszakerül a feladóhoz.) A Moneybookers webáruházakkal is szerződött, jelenleg több mint 3500 helyen fizethetünk rajta keresztül.

Egy évvel ezelőtt a Google is beszállt az üzletbe. A Google Checkout lényege, hogy egyetlen, akár már létező (gmailes) fiókhoz tartozó adatokkal vásárolhatunk megadott kereskedőknél. A fizetési lehetőséget természetesen összekötötték a már régóta működő AdWords szolgáltatással is, így a kereséseknél megjelent hirdetéseknél lévő Google Checkout ikonnal megtalálhatjuk azokat az üzleteket, ahol lehet használni a szolgáltatást. (Az AdWordsszel igazából keresőkifejezést vehetünk, vagyis a keresett kifejezés mellett megjelenik a mi hirdetésünk is.) Vásárláskor itt is ugyazokkal a módszerekkel védenek, mint az előzőekben felsorolt szolgáltatóknál, vagyis a kereskedőnél nem jelennek meg a kártyaadatok, a bankszámlaszám és az egyéb személyes adatok. A szolgáltatás jelenleg még nem érhető el Magyarországon.

Itthon még nincs

Bár a virtuálsi fizetési módszerek rendkívül népszerűek a világon, és egyre inkább Magyarországon is, hazai szolgáltatóval még nem lehet két magánszemély közötti tranzakciót végrehajtani. Próbálkozások vannak, de ezek általában emelt díjas sms-sel, telefonhívással és egyéb módszerekkel működnek. Az egyik legrégebbi hazai cég a D. C. Lax, amely elsősorban a fizetős honlapoknak kínál lehetőségeket. Emelt díjas sms-sel, telefonhívással, telekártyával, virtuális bankkártyával fizethetnek a fogyasztók a tartalomért.

Ez a cég üzemelteti a Netpayt is, amely hasonlít is a PayPalre, meg nem is, nyilatkozta az Indexnek Falussy Gábor cégvezető. A leglényegesebb különbség, hogy nem lehetséges a magánszemélyek között pénzmozgás. Abban viszont hasonlít, hogy a létrehozott virtuális vásárlói kártyával (a PayPalnél ilyesmi az account) fizethetnek azoknál a kereskedőknél, melyekkel szerződésben áll a Netpay.

Falussy Gábor szerint a magánszemélyek között pénzutás azért nem lehetséges, mert ez pénzforgalmi szolgáltatásnak minősülne, ami PSZÁF-engedélyhez kötött.

Cikksorozatunk következő részében az hazai online számlafizetési módszereket mutatjuk be, amellyekkel megspórolható a postai sorban állás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!