Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Nálunk is kitakarják a bankkártyaszámot

2003.03.10. 11:13
Az egyre gyakoribb visszaélések miatt a Visa felszólította amerikai partnereit, hogy a kártyás fizetéseknél a számlákról és igazolásokról hagyják le a bankkártyaszámok első számjegyeit. A módszert Magyarországon több helyen is alkalmazzák már.
A Mastercard már korábban elrendelte, hogy a kereskedők által kiadott számlákon a tizenhatból csak az utolsó négy számjegy jelenhet meg. A Visa partnerei várhatóan 2006-ra állnak át teljesen az új módszerre.

Több millió ellopott szám

Az Egyesült Államokban egy re gyakrabban fordul elő, hogy visszaélnek lopott bankkártyaszámokkal. Februárban egy ismeretlen hacker az interneten keresztül 2,2 millió amerikai Visa-, illetve MasterCard-tulajdonos kártyaszámához jutott hozzá - igaz, egyetlen számlával sem követett el visszaélést. A hacker az Egyesült Államokban egy hitelkártya-átutalásokat végző, meg nem nevezett cég biztonsági rendszerét törte fel, és így jutott a számokhoz.

Bár ő végül nem húzott hasznot az akcióból, a lopott vagy ellesett kártyaszámokkal való visszaélések robbanásszerűen terjednek Amerikában.Az egyesült Államok versenyhivatalához 2000-ben harmincezer, 2001-ben nyolcvanhatezer, 2002-ben már több mint százhatvanezer kártyaszámlopásról érkezett bejelentés. A kár tavaly elérte a 343 millió dollárt. Carl Pascarella, a Visa USA vezérigazgatója sajtótájékoztatóján közölte: több kereskedő már korábban átállt az új rendszerre, de szeretnék, ha a jövőben kivétel nélkül mindenki ezt a módszert alkalmazná.

Nálunk is használják

Radu Obreja, a Visa International régiónkért felelős alelnöke az Index érdeklődésére a következőt mondta: "Magyarországon a Visa rendszer már most lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy a kártyaszám egy részét elrejtsék. Jelenleg ez a leginkább ajánlott gyakorlat, és alkalmazását már javasoltuk partnerbankjainknak. Elképzelhető, hogy a módszert a jövőben kötelezővé tesszük."  • Vennék
  • Bankszámla