Emőke
-4 °C
9 °C

Elmarasztalták a Visát és a Mastercardot

2004.10.04. 17:10
Jóváhagyta a legfelsőbb bíróság a Visát és a Mastercardot elmarasztaló ítéletet, amely alapján fel a jövőben nem tilthatják meg banki partnereiknek, hogy a rivális cégek kártyáit kibocsássák. Az amerikai legfelsőbb bíróság magyarázat nélkül utasította el a két cég fellebbezését.
Az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította a Visa és Mastercard fellebbezését egy 2001-es ítélettel kapcsolatban. Akkor egy szövetségi bíró utasította a két céget, hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy megtiltja banki partnereiknek a rivális cégek kártyáinak kibocsátását. A Visa és a MasterCard versenyellenes lépése az American Expresst és a Discover Cardot sújtotta - írja a Reuters.

Az ügy még 1998-ban kezdődött, a kormány ekkor nyújtotta be keresetét a két cég ellen trösztellenes előírások megsértésének gyanúja miatt. A kormány szerint az is sérti a versenyszabályokat, hogy a Visa és a MasterCard tulajdonosai bankok, és ezek alapvetően, esetleg a versenyszabályokat sértve befolyásolhatják a cégek politikáját.

Jót akartak

A két cég természetesen nem értett egyet a bíróság ítéletével, és a legfelsőbb bírósághoz fellebbezett.

A Visa jogi képviselője szerint a döntésnek beláthatatlan következményei lesznek a cégek üzletpolitikájára. A Visa "hűségcsomagjának" megkérdőjelezése ahhoz vezethet, hogy a fogyasztók nem a legolcsóbb termékhez jutnak - állítja az ügyvéd.

A Mastercard jogásza is vitatja az ítéletet: a bíróság ezzel gátat szabott az erőteljes versenynek, amely kedvezett az ügyfeleknek.