Aliz
6 °C
14 °C

Másfélmillió Jeepet hívnak vissza

2002.02.15. 11:44
A Chrysler 1,6 millió Jeep Cherokeet hív vissza Amerikában, miután többen arra panaszkodtak, hogy a kocsi automata váltója időnként magától rükvercbe vált. A hatóságok vizsgálatot indítottak, mert a hibás váltónak több halálos balesetben is szerepe lehetett.
A hatóságokhoz több mint hétszáz panasz érkezett, melyek szerint a váltók meghibásodása öt ember halálát és legalább százötven sérülését okozta - közölte a Los Angeles Times. A sofőrök azt állították, hogy a váltó a parkoló fokozatról néha magától hátramenetbe kapcsol.

A gyár szerint a szerkezet nem hibás

A Chrysler 1993 és '98 közötti modelleket hív vissza. Ezeken a kocsikon a szervizek úgy alakítják át a váltót, hogy azt a sofőr semmiképpen se hagyhassa két fokozat között. A cég szerint ugyanis a szerkezetnek semmi baja, csak a sofőrök néha valamilyen okból nem kapcsoltak "teljesen" parkoló fokozatba. A gyár reményei szerint a változtatások révén még az eddiginél is "nehezebb lesz rosszul váltani".

A vizsgálat folytatódik

A cég ellen 21 károsult keresetet nyújtott be, a Times értesülései szerint az érintetteknek a Chrysler kártérítést fizetett. A hatóságok ugyanakkor folytatják a vizsgálatot, mert az 1999-2001-es évjárat autóival kapcsolatban is érkezett 174 panasz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?