Klaudia
-4 °C
2 °C

A Vivendi visszautasította az MGM-et

2003.07.17. 15:43
A francia Vivendi Universal Entertaiment tömegkommunikációs vállalat visszautasította a Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) újabb 11 és félmilliárd dolláros ajánlatát az amerikai szórakoztatóiparban lévő érdekeltségeiért. A Vivendi szerint még így sem volt elég magas az ár. A Vivendi és az MGM egyaránt elzárkózott az események kommentálásától.
A Vivendi első elutasítását követően az MGM hétfőn még háromszázmillió dollárral javította korábbi, 11,2 milliárd dolláros ajánlatát. A tét nem kevés: a Vivendi Universal Entertaiment (VUE) birtokában van az Universal Studios, az Universal Music, egy élménypark, valamint néhány kábeltelevízió-csatorna.

Az MGM most több adatot szeretne megtudni a Los Angeles-i központú Vivendi Universal stúdióinak működéséről, a filmes és televíziós szerződéseiről. A vállalat július huszonegyedikéig kérte az üzleti adatok közlését, különben ajánlata visszavonását helyezte kilátásba.

Az MGM kétségbe vonta a Vivendi eladási szándékát

Az MGM egyre türelmetlenebb, és az AFP-re hivatkozó YahooNews szerint megpróbálta bizalmasan megtudni, valóban komolyak-e a vállalat eladási szándékai. A francia vállalat igen nagy adóssághalmazt görget, ám az eladásról szóló döntést szeptember elejéig elodázhatja. Annak lehetőségét sem vetették el, hogy a külön vállalatcsoportot hoznak létre az amerikai érdekeltségekből.

Marvin Davis, a milliárdos üzletember szintén folytatott tárgyalásokat idén a Vivendivel, de az ő ajánlatát sem fogadták el. Akárcsak az MGM, Davis is próbálkozott később, de őt is kikosarazták.

A Vivendinek senki sem elég jó

Más jelentkezők is hasonló sorsa jutottak korábban. Az InterActive Corp. és a Barry Diller médiamágnás által korábban vezetett USA Interactive ajánlatát szerdán utasították el. Az USA Interactive kommunikációs vezetője viszont megerősítette az AFP-nek, az ő vállalatuk volt az egyetlen, amelyik érdeklődött a Vivendi tematikus tévécsatornái iránt, beleértve a sci-fi csatornát is.

Az Edgar Bronfman Jr. által vezetett befektetőcsoport is ringbe szállt a VUE-ért. Bronfman volt a korábbi tulajdonosa annak a kanadai Seagram csoportnak, amelyik 2000-ben fúzionált a Vivendivel, megalkotva a Vivendi Universalt. A YahooNews a sok elutasítás ellenére arról tudósít, hogy a franciák most is intenzív tárgyalások folytatnak több érdeklődővel.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft