Auguszta
-4 °C
2 °C

A Vivendi kénytelen fizetni exelnökének

2003.07.01. 11:33
Messier 23 millió dolláros végkielégítést kap, bár elnöksége alatt a cég árfolyama 70 százalékkal zuhant, és adóssága húszmilliárd euróra nőtt.
Egy New York-i bíróság arra kötelezte a párizsi székhelyű Vivendi Universalt, hogy a volt elnök szerződése alapján fizessen végkielégítést a cégvezetőnek, közölte a BBC. A vállalat közölte, hogy fellebbez a döntés ellen. "A döntést megvizsgáljuk, majd minden lehetséges jogi eszközzel fellépünk ellen mind Franciaországban, mind az Egyesült Államokban" - áll a cég közleményében.

Botrányos

Jean-Rene Fourtou, Messier utóda botrányosnak nevezte a döntést. A cég már kérvényezte a szerződés vonatkozó részének érvénytelenítését, arra hivatkozva, hogy azt az igazgatótanács sem fogadta el. "Nem lenne helyénvaló, ha Messier úr ekkora végkielégítést kapna, ha azt az igazgatótanács sem hagyta jóvá, és közben ilyen állapotban van a vállalat" - mondta Fourtou.

Hatalmas veszteségek, hibás könyvelés

Jean-Marie Messier elnöki idejének utolsó évében a Vivendi-Universal árfolyama 70 százalékkal zuhant, köszönhetően a 20 milliárd eurósra duzzadt adósságállománynak és a hatalmas veszteségeknek. A lemondás után néhány órával megjelent egy Le Monde-cikk, mely szerint a Vivendi másfélmilliárd euró értékben kozmetikázta 2001-es könyvelését. Az újság azt írta, hogy a bonyolult tranzakció-sorozatot az illetékes francia hatóságok egy ponton leállították.

A világ második legnagyobb médiacsoportja az elnök távozása után a fizetésképtelenség határára sodródott. Mind a Standard & Poor's, mind pedig a Moody's a bóvlikategóriába minősítette le a vállalat hosszú távú adósságait. A társaság az adósság csökkentése érdekében legalább 10 milliárd eurónyi vagyon eladását határozta el.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft