Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Vivendi könyvelése sincs rendben?

2002.07.02. 15:45
A Vivendi Universal papírjainak árfolyama harmadával esett, miután a francia Le Monde kedd délutáni kiadása címlapon számolt be a médiaóriás könyvelési praktikáiról - közölte a BBC. A cég vezérigazgatója néhány órával korábban lemondott.
Az újság értesülései szerint a Vivendi másfél milliárd euró értékben kozmetikázta 2001-es könyvelését. A Le Monde ugyanakkor úgy tudja, hogy a bonyolult tranzakció-sorozatot az illetékes francia hatóságok egy ponton leállították. A vállalat 2001-ben 13,6 milliárd euró veszteséget szenvedett.

A vezér korábban lemondott

A Vivendi vezérigazgatója, Jean-Marie Messier kedden távozott posztjáról - a lemondásnak valószínűleg nincs köze a gyanús könyvelésről szóló, később megjelent hírekhez. "Lemondok, mert az igazgatótanács megvonta tőlem a bizalmat. Ugyanakkor biztosítottak róla, hogy utódom is francia lesz" - közölte. A Vivendit médiaóriássá tevő Messier-t az utóbbi időben egyre több támadás érte vezetési módszerei, illetve a cég árfolyamának nyolcvan százalékos zuhanása miatt.

Szakértők szerint a lemondás után a komoly adósságokkal küszködő vállalatot (melynek része a Universal filmstúdió, a Canal Plus és a Universal Music Group) feldarabolják. Messier utóda várhatóan Jean-Rene Fourtou, az Aventis gyógyszergyár alelnöke lesz.