Szilárda
-4 °C
2 °C

A Vivendi Universal egyesül az NBC-vel

2003.09.02. 23:57
Az új vállalatban a Vivendi részesedése 20 százalék lesz, a fennmaradó 80 százalék a General Electric-é.
Vivendi Universal kedden bejelentette, hogy megállapodott a General Electric-kel arról, hogy leányvállalatát, a szórakoztatóipari Vivendi Universal Entertainment egyesíti a GE médiaérdekeltségével, az NBC-vel és erről szeptember végén aláírják a megállapodást.

Az aláírás után szükség lesz még az illetékes, egyebek között az amerikai hatóságok jóváhagyására, miután az új vállalkozáshoz tartozó érdekeltségek jórészt az Egyesült Államokban székelnek majd. Az új vállalatban a Vivendi részesedése 20 százalék lesz, a fennmaradó 80 százalék a General Electric-é.

A Vivendi Universal elnök-vezérigazgatója, Jean-Rene Fourtou azt mondta, hogy a Vivendi 2006-ban kezdheti meg megmaradt, 20 százalékos hányada egy részének az eladását, amit tovább csökkenthet, akár a nullára 2008-ig.

A Vivendi Universal vezetője elmondta még, hogy a megállapodás aláírása után a francia cég várhatóan megváltoztatja nevét, a legvalószínűbb, hogy Cegetelre. A Cegetel a Vivendi francia távközlési vállalkozása, amely komoly nyereséggel működik.

A Vivendi Universal Entertainment többségi tulajdonrészének az eladása révén a Vivendi adóssága 2004 végére 5 milliárd euró alá csökken. Az anyavállalat adóssága 2002 végén 12,3 milliárd euróra csökkent a 2001. végi 37,1 milliárdról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!