Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Vivendi Universal eladja a Canal Plus Technologiest

2002.09.25. 10:58
A Vivendi Universalnél szerdán bejelentették, hogy 190 millió euróért eladják a 89 százalékos Canal Plus Technologies részesedésüket a Thomson Multimedia elektronikai gyártónak. Az ügylet felügyeleti jóváhagyásra vár.
A Canal Plus Technologies tévés jeloldókhoz gyárt alkatrészeket, veszteségesen. A most eladott részesedés közvetlenül a Vivendi Universalhoz tartozó Canal Plus tévécsatornáé volt. A Thomson Multimedának eddig 3,2 százaléka volt a Canal Plus Technologiesben, amelyben a japán Sonynak és spanyol Sogecablenek ugyancsak 3,2-3,2 százaléka van, az amerikai Sun Microsystems programgyártónak pedig 1,4 százaléka.

A Vivendi Universal, a nagyságra második médiacsoport a világon, ezzel tovább halad nemrég meghirdetett programjával, hogy tisztán média- és távközlési vállalkozássá karcsúsítsa önmagát, és közben csökkentse 35 milliárd eurós adósságát. Ugyancsak szerdán, délután, a Vivendi Universalnél meghirdetik az új vállalati stratégiát és a következő két év 10 milliárd eurós részesedés-eladási tervének újabb részleteit. Augusztusban 5 milliárd euró értékű részesedések értékesítését ígérték kilenc hónap alatt.

Óriás adósságállomány

Erősen tartják magukat Párizsban a piaci híresztelések, hogy a Vivendi Universal még a másfél éves tilalmi időszak lejárta előtt elkezd eladni a 40,8 százalékos Vivendi Environnement részesedéséből is. Az értékesítési tilalmat júniusban mondták ki, de azzal, hogy lejárat előtt is el lehet adni a vízügyi és környezetvédelmi cégből magánügylet keretében, ha a vevő is vállalja, hogy másdél éven belül nem adja tovább a szerzeményét.

A százötven éves Compagnie Générale des Eaux vízügyi vállalatot keresztelték át 1998-ban Vivendire, és belőle nőtt ki a média- és távközlési csoport, amelynek most már csak kisebbségi tulajdona az eredeti, meglehetősen gyengélkedő cég, a Vivendi Environnement, amely eközben a legnagyobb vállalat a világon a szakmájában. A csoport nettó adósságából 14,8 milliárd euró a Vivendi Environnement tartozása volt az első félév végén. December végén 14,3 milliárd euró volt az adóssága. A Vivendi Universal könyveibe teljesen beemelt vízügyi cég 213 millió eurós tiszta nyereséget jelentett az első félévről, 23 százalékkal kevesebbet a tavalyi első félévi 275 milliónál.

80 százalékos értékvesztés

A Vivendi az utóbbi években nagy felvásárlásokkal - köztük a legnagyobbal, a kanadai Seagramhez tartozott amerikai, hollywoodi Universal stúdió- és filmjogvállalkozás megszerzésével - mérhetetlenül felduzzadt és eladósodott, majd az általános világgazdasági lassulás, a hirdetési bevételek visszaesése, a távközlési piac lejtmenete derékba kapta a nehezen küzdő konglomerátumot. A részvény visszaesett - most körülbelül 80 százalékkal olcsóbb, mint az év elején, habár az augusztusi mélypont óta közel 30 százalékkal javult -, a részvényesek fellázadtak, Jean-Marie Messier-nek, a "birodalomépítő" előző vezérigazgatónak távoznia kellett. Augusztus elején a Vivendi Universal 12,3 milliárd eurós nettó veszteséget jelentett az első félévről, és utána a Standard and Poor's és a Moody's hitelminősítő mélyen spekulatív fokozatúra rontotta a társaság hitelbesorolását.

Szerda délelőtt a Vivendi Universal 12,35 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 3,17 százalékkal drágább a keddi, 11,97 eurós zárónál. A keddi eredményével 9,39 százalékkal olcsóbb volt, mint egy hete, 7,92 százalékkal olcsóbb, mint egy hónapja, 79,92 százalékkal olcsóbb, mint az év elején és 76,01 százalékkal olcsóbb, mint egy éve. Idén eddig 64,40 és 8,62 euró között változott az ára, ez volt a két szélső értéke ötvenkét héten belül is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!