Szilvia
5 °C
16 °C

Itt az európai Enron-ügy?

2002.10.29. 15:40
Vizsgálat indult Párizsban annak tisztázására, hogy a Vivendi médiaóriás az utóbbi két évben valóban félrevezette-e a befektetőket hamis adatok közlésével. A kozmetikázott mérlegekről a részvényesek egy csoportja tett bejelentést. Ha a vádak beigazolódnak, akkor a kreatív könyvelést ezentúl nem tarthatják amerikai szokásnak.
Alapjaiban rázta meg az amerikai cégekbe vetett bizalmat, amikor először az Enron, majd több más nagyvállalat könyvelése bizonyult hamisnak. Most - első alkalommal - egy vezető európai cég ellen indult ügyészségi vizsgálat.

A Nagy Epilálás - másfélmilliárd eurós kozmetika

A vád szerint Jean-Marie Messier, a Vivendi nyáron menesztett elnökének ideje alatt meghamisították a pénzügyi információkat. A vállalat a Financial Times kérdésére hírt nem kommentálta.

Messier július 2-dikán távozott posztjáról, néhány órával azelőtt, hogy a Le Monde délutáni kiadása azzal a hírrel robbantott, hogy a Vivendi-Universal pénzügyi eredményét mintegy másfélmilliárd euróval szebbre festették a valóságosnál.

Távozását Messier akkor azzal indokolta, hogy az igazgatótanács megvonta tőle a bizalmat. A Vivendit médiaóriássá tevő vezetőt már korábban többször támadták vezetési módszerei és meggondolatlan felvásárlásai miatt.

Hamis jóslatok?

Az ügyészség most bejelentette, hogy a 2000-es és 2001-es - a gyanú szerint meghamisított - mérlegek vizsgálatával kezdi a nyomozást. Ezen felül megnézik azt is, hogy a 2001-es és 2002-es esztendőre vonatkozó előrejelzések is manipuláltak voltak-e.

A francia tőzsdefelügyelet még júliusban kezdett vizsgálódásba a médiaóriás számlái körül.

Messier túl sokat vásárolt

Messier elnöki idejének utolsó évében a Vivendi-Universal árfolyama 70 százalékkal zuhant, köszönhetően a 20 milliárd eurósra duzzadt adósságállománynak és a hatalmas veszteségeknek.

A világ második legnyagyobb médiacsoportja az elnök távozása után a fizetésképtelenség határára sodródott. Mind a Standard & Poor's, mind pedig a Moody's a bóvlikategóriába minősítette le a vállalat hosszú távú adósságait. A társaság az adósság csökkentése érdekében legalább 10 milliárd eurónyi vagyon eladását határozta el.

Menekülés előre

A legutóbbi hír a Vivendiről: egy francia bíróság ezen a héten hétfőn engedélyezte a bajba került óriáscégnek, hogy ajánlatot tehessen a nyereséges Cegetel telekommunikációs cég részvénycsomagjára. A Vivendi kezében eleve 44 százalékos pakett van, a kérdéses kisebbségi részek a BT Group és az SBC tulajdonában vannak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?