Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Itt az európai Enron-ügy?

2002.10.29. 15:40
Vizsgálat indult Párizsban annak tisztázására, hogy a Vivendi médiaóriás az utóbbi két évben valóban félrevezette-e a befektetőket hamis adatok közlésével. A kozmetikázott mérlegekről a részvényesek egy csoportja tett bejelentést. Ha a vádak beigazolódnak, akkor a kreatív könyvelést ezentúl nem tarthatják amerikai szokásnak.
Alapjaiban rázta meg az amerikai cégekbe vetett bizalmat, amikor először az Enron, majd több más nagyvállalat könyvelése bizonyult hamisnak. Most - első alkalommal - egy vezető európai cég ellen indult ügyészségi vizsgálat.

A Nagy Epilálás - másfélmilliárd eurós kozmetika

A vád szerint Jean-Marie Messier, a Vivendi nyáron menesztett elnökének ideje alatt meghamisították a pénzügyi információkat. A vállalat a Financial Times kérdésére hírt nem kommentálta.

Messier július 2-dikán távozott posztjáról, néhány órával azelőtt, hogy a Le Monde délutáni kiadása azzal a hírrel robbantott, hogy a Vivendi-Universal pénzügyi eredményét mintegy másfélmilliárd euróval szebbre festették a valóságosnál.

Távozását Messier akkor azzal indokolta, hogy az igazgatótanács megvonta tőle a bizalmat. A Vivendit médiaóriássá tevő vezetőt már korábban többször támadták vezetési módszerei és meggondolatlan felvásárlásai miatt.

Hamis jóslatok?

Az ügyészség most bejelentette, hogy a 2000-es és 2001-es - a gyanú szerint meghamisított - mérlegek vizsgálatával kezdi a nyomozást. Ezen felül megnézik azt is, hogy a 2001-es és 2002-es esztendőre vonatkozó előrejelzések is manipuláltak voltak-e.

A francia tőzsdefelügyelet még júliusban kezdett vizsgálódásba a médiaóriás számlái körül.

Messier túl sokat vásárolt

Messier elnöki idejének utolsó évében a Vivendi-Universal árfolyama 70 százalékkal zuhant, köszönhetően a 20 milliárd eurósra duzzadt adósságállománynak és a hatalmas veszteségeknek.

A világ második legnyagyobb médiacsoportja az elnök távozása után a fizetésképtelenség határára sodródott. Mind a Standard & Poor's, mind pedig a Moody's a bóvlikategóriába minősítette le a vállalat hosszú távú adósságait. A társaság az adósság csökkentése érdekében legalább 10 milliárd eurónyi vagyon eladását határozta el.

Menekülés előre

A legutóbbi hír a Vivendiről: egy francia bíróság ezen a héten hétfőn engedélyezte a bajba került óriáscégnek, hogy ajánlatot tehessen a nyereséges Cegetel telekommunikációs cég részvénycsomagjára. A Vivendi kezében eleve 44 százalékos pakett van, a kérdéses kisebbségi részek a BT Group és az SBC tulajdonában vannak.