Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyomozók rohanták le a Vivendi központját

2002.12.13. 12:00
Csütörtök délután nyomozók jelentek meg a médiaóriás párizsi székházában és Jean-Marie Messier volt vezérigazgató otthonában, hogy a vállalat könyvhamisítási-ügyében adatokat gyűjtsenek.
Júliusban merült fel a gyanú, hogy a cég másfélmilliárd euró értékben kozmetikázta 2001-es könyvelését. A könyvhamisításról szóló Le Monde-cikk megjelenése előtt néhány órával mondott le Messier, bár állítása szerint döntésének nem volt köze ehhez a hírhez.

Október óta nyomoznak

Hivatalos vizsgálat az után indult, hogy részvényesek egy csoportja októberben bejelentést tett az illetékes francia hatóságoknál. Az ügyészség a 2000-es és 2001-es mérlegekkel és a 2001-es és 2002-es esztendőre vonatkozó előrejelzésekkel kapcsolatban indított nyomozást. Amerikában a New York-i főügyész és a tőzsdefelügyelet is nyomoz a Vivendi-ügyben.

A nyomozók csütörtöki akciójával kapcsolatban a cég csak annyit közölt, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal. A Vivendi-papírok árfolyama a hír nyomán 0,7 százalékkal, 16,07 euróra esett Párizsban.

Esett már nagyobbat

Messier elnöki idejének utolsó évében a Vivendi-Universal árfolyama 70 százalékkal zuhant, köszönhetően a 20 milliárd eurósra duzzadt adósságállománynak és a hatalmas veszteségeknek. A világ második legnagyobb médiacsoportja az elnök távozása után a fizetésképtelenség határára sodródott. Mind a Standard & Poor's, mind pedig a Moody's a bóvlikategóriába minősítette le a vállalat hosszú távú adósságait. A társaság az adósság csökkentése érdekében legalább 10 milliárd eurónyi vagyon eladását határozta el.

Messier örül a vizsgálatoknak

Messier a Vivendi otthagyása után saját tanácsadócéget alapított Messier Partners néven. A nyomozással kapcsolatban a volt vezérigazgató kijelentette: nagyon örül a vizsgálatoknak, mert csak így bizonyítható be, hogy a Vivendi esete semmiben sem hasonlítható az Enron botrányához.