Pál
-1 °C
5 °C

Nyomozók rohanták le a Vivendi központját

2002.12.13. 12:00
Csütörtök délután nyomozók jelentek meg a médiaóriás párizsi székházában és Jean-Marie Messier volt vezérigazgató otthonában, hogy a vállalat könyvhamisítási-ügyében adatokat gyűjtsenek.
Júliusban merült fel a gyanú, hogy a cég másfélmilliárd euró értékben kozmetikázta 2001-es könyvelését. A könyvhamisításról szóló Le Monde-cikk megjelenése előtt néhány órával mondott le Messier, bár állítása szerint döntésének nem volt köze ehhez a hírhez.

Október óta nyomoznak

Hivatalos vizsgálat az után indult, hogy részvényesek egy csoportja októberben bejelentést tett az illetékes francia hatóságoknál. Az ügyészség a 2000-es és 2001-es mérlegekkel és a 2001-es és 2002-es esztendőre vonatkozó előrejelzésekkel kapcsolatban indított nyomozást. Amerikában a New York-i főügyész és a tőzsdefelügyelet is nyomoz a Vivendi-ügyben.

A nyomozók csütörtöki akciójával kapcsolatban a cég csak annyit közölt, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal. A Vivendi-papírok árfolyama a hír nyomán 0,7 százalékkal, 16,07 euróra esett Párizsban.

Esett már nagyobbat

Messier elnöki idejének utolsó évében a Vivendi-Universal árfolyama 70 százalékkal zuhant, köszönhetően a 20 milliárd eurósra duzzadt adósságállománynak és a hatalmas veszteségeknek. A világ második legnagyobb médiacsoportja az elnök távozása után a fizetésképtelenség határára sodródott. Mind a Standard & Poor's, mind pedig a Moody's a bóvlikategóriába minősítette le a vállalat hosszú távú adósságait. A társaság az adósság csökkentése érdekében legalább 10 milliárd eurónyi vagyon eladását határozta el.

Messier örül a vizsgálatoknak

Messier a Vivendi otthagyása után saját tanácsadócéget alapított Messier Partners néven. A nyomozással kapcsolatban a volt vezérigazgató kijelentette: nagyon örül a vizsgálatoknak, mert csak így bizonyítható be, hogy a Vivendi esete semmiben sem hasonlítható az Enron botrányához.