Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nagyot romlott a versenyképességünk

2007.10.31. 23:48
Továbbra is az Egyesült Államoké a világ legversenyképesebb gazdasága, legalábbis a a svájci Világgazdasági Fórum idei rangsora szerint. A kelet-közép-európai térség országainak többsége rontott a korábbi helyezéséhez képest. Hazánk besorolása hat helyet romlott, amivel kikerültünk a 131-es lista első harmadából.

Az Amerikai Egyesült Államok vezeti a svájci Világgazdasági Fórum (VF) legújabb versenyképességi rangsorát az intézet szerdán közzétett éves Globális versenyképességi jelentése szerint. Magyarország a tavalyi 41. helyről a 47. helyre csúszott vissza az idén.

A kelet-európai térség államai közül romlott többek között Csehország, Szlovákia, Lengyelország helyezése is. A kis balti államok közül is csak Litvánia lépett előre egy hellyel. Oroszország ugyancsak egy hellyel az 58.-ra lépett elő.

Az évente kiadott Global Competitiveness Report (Globális versenyképességi jelentés) 2007-2008-as rangsora 131 ország mutatóit vizsgálta. Az idei rangsorban az Egyesült Államokat Svájc, Dánia, Svédország, Németország, Finnország majd Szingapúr követte. Kína és India továbbra is az élen járnak a nagy fejlődő országok között. Több közel-keleti és észak-afrikai ország is a rangsor felső felébe sorolódott, úgyis mint Izrael, Kuwait és Tunézia.

"Az egyes országok gazdaságpolitikájában, különös tekintettel a makrogazdasági szintre, szerepelnie kell azoknak a prioritásoknak, melyek a leginkább képeznek húzóerőt a versenyképesség terén" – közölte Michael E. Porter, a jelentés egyik társszerzője és a Harvard Business School professzora a jelentésről kiadott sajtóközleményben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!