Valér
2 °C
8 °C

A világ legnagyobb tőzsdéje jöhet létre

2006.05.23. 07:37
New York Stock Exchange megtette ajánlatát a párizsi, amszterdami, brüsszeli és lisszaboni részvénytőzsdéket tömörítő Euronextre.

Az Euronext mai közgyűlése előtt megtette az egyesülésre vonatkozó hivatalos ajánlatát a New York Stock Exchange (NYSE). Az elképzelések szerint az új vállalat neve NYSE Euronext lenne.

A nyugat-európai tőzsdeszövetség - amely a párizsi, amszterdami, brüsszeli és lisszaboni részvénytőzsdéket, valamint a londoni LIFFE származékos piacot üzemelteti - papírjaiért 0,98 NYSE Euronext papírt, illetve 21,32 eurót adnának, míg a NYSE jelenlegi részvényeit egy az egyben cserélnék be az új vállalat papírjaira.

Amennyiben a New York-i tőzsde és a Euronext egyesül, akkor azzal a világ legnagyobb értékpapírpiaca jön létre, amelynek piaci értéke 21 milliárd dollárt tenne ki.

Megfigyelők szerint a NYSE európai térnyerése egyértelműen azzal járhat, hogy a szintén amerikai Nasdaq tovább folytatja tulajdonszerzését Londonban, az itteni börzében ugyanis már most is 25,1 százalékos pakettel rendelkezik.

A párizsi székhelyű Euronextet a frankfurti Deutsche Börse is fel akarta vásárolni korábban, de a tárgyalások nem vezettek eredményre; kérdés, most mit lép a német tőzsde.