Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Már 1300 milliárd dollárt vitt el a válság

2008.09.25. 06:55
A korábbi 1000-1100 milliárd helyett most már 1300 milliárd dollárosra becsüli a pénzügyi válság okozta kárt a Nemzetközi Valutaalap. Az Egyesült Államokban 700 milliárd dollárt szánnak a költségvetésből a pénzügyi szektor stabilizálására. Bush szerint az ország súlyos válságban van. A pénzügyi mentőcsomag ellen írt levelet 120 közgazdász, köztük egy Nobel-díjas.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője, Dominique Strauss-Kahn szerint a globális pénzügyi válság mindent összeadva eddig 1,3 ezer milliárd dollárjába került a pénzügyi intézményeknek. A washingtoni székhelyű intézet eddigi becslése 1-1,1 ezer milliárd dollárról szólt. Az IMF vezetője a nyersanyagárak emelkedésének a gazdaságokra gyakorolt hatásairól szóló washingtoni konferencián szólalt fel.

Eközben az amerikai kongresszus költségvetési hivatalának az igazgatója, Peter Orszag szerdán azt mondta, hogy az amerikai kormány 700 milliárd dolláros mentőcsomagja kedvező esetben nem hónapok, hanem hetek alatt stabilizálhatja az amerikai pénzügyi ágazatot.

Ugyanakkor Bush elnök szerdai tévébeszédében úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok súlyos pénzügyi válságban van, s kormányzati cselekvés híján hosszú recesszió köszönthet az amerikai gazdaságra. Bush az esti főműsoridőben az országos tévécsatornákon élőben közvetített bő tízperces beszédben arról igyekezett meggyőzni az amerikaiakat, hogy támogassák az ország pénzügyi piacait sújtó zavarok elhárítása céljából a kongresszus elé beterjesztett 700 milliárdos kormányzati bankmentő tervet.

Az elnök szerint a piac "nem működik megfelelően", széleskörű bizalomvesztés következett be, a gazdaság vezető szektorai vannak veszélyben, bankok mehetnek csődbe, ami azzal fenyegetne, hogy "hosszú és fájdalmas" recesszióba taszítja az amerikai gazdaságot. "Nem hagyhatjuk, hogy ez megtörténjen" - jelentette ki.

A kongresszus szerdán még vitázott a kormányzati előterjesztésről, csütörtökön közép-európai idő szerint délután négy órakor folytatják az egyeztetést. Egy neve elhallgatását kérő demokrata párti forrás azt mondta, nem sok vitás kérdés maradt, "hamarosan" megszületik a megállapodás. A pénzügyi piaci mentőterv elfogadását közös közleményben sürgette a két elnökjelölt, Barack Obama és John McCain is.

Ellenzi ugyanakkor a csomagot az a több mint 120 neves közgazdász - köztük a Chicagói Egyetem Nobel-díjas professzora, James Heckmann -, akik erről nyílt levelet tettek közzé. A Portfolio.hu beszámolója szerint a tervezetet a közgazdasági elit igen erős kritikával illette, melyet egy nyílt levél formájában el is juttattak a képviselőháznak és George Bush amerikai elnöknek.

A nyílt levél úgy fogalmaz: "A tervezetet három különböző szempont alapján is hibásnak találtuk. A befektetők támogatása az adófizetők terhére valósulna meg, holott a veszteségeket éppen azoknak kellene elszenvedniük, akik profit reményében vállalják a kockázatot... nem tisztázott, hogy az újonnan felállítandó intézetnek mi lenne a pontos feladatköre és az sem, hogy hogyan látnák el ezen intézet felügyeletét... a pénzpiac jelenlegi problémáinak megoldásáért Amerika a nemzeti jólét példátlan feláldozásával fizet. Ez pedig szűk látókörűségre utal". A közgazdák arra is kitérnek, hogy egy adott pénzintézet csődje nem feltétlenül veszélyezteti a rendszer működését. A pénzpiacok anélkül is képesek arra, hogy jól működjenek, hogy a kormány megmentse az esztelen befektetőket és pénzintézeteket.

A pénzügyi válság kezelése miatt az amerikai deficit várhatóan a tervezett duplája lesz, és eléri majd az ezermilliárd dollárt. Azonban még az ilyen nagy mértékű és intenzív állami beavatkozás ellenére is kérdéses, hogy sikerül-e a költségvetési pénzekkel úrrá lenni a pénzügyi krízisen. A múlt héten Soros György tőzsdeguru azt mondta, nemcsak Amerika van recesszióban, az unió és Kína is bajba kerülhet a válság miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!