Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harminc százalékkal javult a Vodafone eredménye

2002.11.12. 12:21
A Vodafone Group kedden 30 százalékos eredménynövekedést jelentett az első üzleti félévéről, és a világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatójának bevételei is meghaladják az elemzők várakozását.
Az angol Vodafone 6,203 milliárd font pénzforgalmi többletet (EBITDA) ért el egyszeri tételek nélkül és a szerkezeti változások leszámításával a szeptemberrel végződött első üzleti félévben, 30 százalékkal többet az egy évvel korábbinál - jelentette a cég kedden. A vállalat az egész évre ügyfelei számának 10 százalékos gyarapodását jósolta, de a jelentés szerint a működési nyereség, egyszeri tételek nélkül, kisebb lesz a második félévben, mint az elsőben volt.

Bár a világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója összességében továbbra is veszteséget termel, a cég adózás előtti veszteségét 2,32 milliárd fontra csökkentette az egy évvel korábbi 8,449 milliárdról. Időközi osztalékként 0,7946 pennyt ígért, az egy évvel korábbi 0,7224 penny helyett.

A mobilszolgáltatás bevétele, leszámítva a szerkezeti változásokat, az első üzleti félévben 15,459 milliárd font volt, 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ami meghaladta az elemzői várakozásokat.

Lassan növekednek az eredmények

A cég vezérigazgatója igen elégedetten nyilatkozott kedden az eredményekről, de óvott a túlzott derűlátástól. Az egy ügyfélre jutó évi átlagos bevétel - a fő ágazati sikermutató - javulást jelez Európában. Nagy-Britanniában a szeptember végéig tartó tizenkét hónapban egy mobilhasználó 4 fonttal telefonált többet, és így 282 fontnyi szolgáltatást vett igénybe, Németországban 6 euróval nőtt a mutató, míg Olaszországban 345 euróval változatlan volt. A Vodafone 28 országban van jelen, jelenleg 107,5 millió előfizetője van.

A Vodafone-nak 6,77 milliárd eurós készpénzes ajánlata van érvényben a Vivendi Universal 44 százalékos részére a francia mobilszolgáltató Cegetelben. Bár az elemzők szerint ez az összeg túl magas, a Vodafone a múlt héten annak ellenére ismételte meg ajánlatát, hogy a Vivendi azt korábban túl alacsonynak találta. A Vivendi mindenestre december 20-ig dönteheti el, elfogadja-e a megújított ajánlatot.

A Vodafone kedd délelőtt 1,07 font volt a londoni értéktőzsdén, 8,5 pennyvel, azaz 8,56 százalékkal drágább a hétfői zárónál. Ötvenkét heti csúcsa 1,95 font volt, tavaly december elején, a mélypontja pedig 0,7825 font, idén szeptember végén, azaz az év elejéhez képest mintegy 40 százalékkal zuhant a Vodafone papírjainak értéke.