Ágnes
-5 °C
2 °C

Harminc százalékkal javult a Vodafone eredménye

2002.11.12. 12:21
A Vodafone Group kedden 30 százalékos eredménynövekedést jelentett az első üzleti félévéről, és a világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatójának bevételei is meghaladják az elemzők várakozását.
Az angol Vodafone 6,203 milliárd font pénzforgalmi többletet (EBITDA) ért el egyszeri tételek nélkül és a szerkezeti változások leszámításával a szeptemberrel végződött első üzleti félévben, 30 százalékkal többet az egy évvel korábbinál - jelentette a cég kedden. A vállalat az egész évre ügyfelei számának 10 százalékos gyarapodását jósolta, de a jelentés szerint a működési nyereség, egyszeri tételek nélkül, kisebb lesz a második félévben, mint az elsőben volt.

Bár a világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója összességében továbbra is veszteséget termel, a cég adózás előtti veszteségét 2,32 milliárd fontra csökkentette az egy évvel korábbi 8,449 milliárdról. Időközi osztalékként 0,7946 pennyt ígért, az egy évvel korábbi 0,7224 penny helyett.

A mobilszolgáltatás bevétele, leszámítva a szerkezeti változásokat, az első üzleti félévben 15,459 milliárd font volt, 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ami meghaladta az elemzői várakozásokat.

Lassan növekednek az eredmények

A cég vezérigazgatója igen elégedetten nyilatkozott kedden az eredményekről, de óvott a túlzott derűlátástól. Az egy ügyfélre jutó évi átlagos bevétel - a fő ágazati sikermutató - javulást jelez Európában. Nagy-Britanniában a szeptember végéig tartó tizenkét hónapban egy mobilhasználó 4 fonttal telefonált többet, és így 282 fontnyi szolgáltatást vett igénybe, Németországban 6 euróval nőtt a mutató, míg Olaszországban 345 euróval változatlan volt. A Vodafone 28 országban van jelen, jelenleg 107,5 millió előfizetője van.

A Vodafone-nak 6,77 milliárd eurós készpénzes ajánlata van érvényben a Vivendi Universal 44 százalékos részére a francia mobilszolgáltató Cegetelben. Bár az elemzők szerint ez az összeg túl magas, a Vodafone a múlt héten annak ellenére ismételte meg ajánlatát, hogy a Vivendi azt korábban túl alacsonynak találta. A Vivendi mindenestre december 20-ig dönteheti el, elfogadja-e a megújított ajánlatot.

A Vodafone kedd délelőtt 1,07 font volt a londoni értéktőzsdén, 8,5 pennyvel, azaz 8,56 százalékkal drágább a hétfői zárónál. Ötvenkét heti csúcsa 1,95 font volt, tavaly december elején, a mélypontja pedig 0,7825 font, idén szeptember végén, azaz az év elejéhez képest mintegy 40 százalékkal zuhant a Vodafone papírjainak értéke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!