Natália
1 °C
7 °C

Többmillió fontos kereset a rekord veszteség ellenére

2002.06.19. 13:38
A Vodafone Group plc vezérigazgatója, Chris Gent 2,42 millió font-sterling (3,6 millió dollár) fizetést vett fel a márciussal zárult pénzügyi évben, miközben a cége a brit történelem legnagyobb veszteségét könyvelte el. Gent emellett külön prémiumként részvényeket is kapott, amelyeknek értéke a jelenlegi árfolyamon körülbelül 1,6 millió font.
A részvényesek keményen bírálják ezt a gyakorlatot, és emlékeztetnek, hogy a Deutsche Telekom nemrégiben nyilvánosságra hozott vezetőségi határozata szerint az idén nem ad részvényopció juttatást az igazgatótanácsi tagoknak a részvényárfolyam visszaesése miatt. A Vodafone részvénye 44 százalékkal zuhant az elmúlt évben, miközben a Deutsche Telekom részvénye 43 százalékkal múlta alul a frankfurti irányadó index, a DAX-30 teljesítményét.

Ösztönzés és egyéb juttatások

Chris Gent a márciusban végződött pénzügyi évben fizetés címén 1,19 millió fontot, ösztönzés és egyéb juttatások címén 1,3 millió fontot vett fel. Közben a Vodafone 13,5 milliárd font adó előtti veszteséget szenvedett el - a legnagyobbat a brit gazdaságtörténetben. A londoni értéktőzsdének tett beszámolóból kiderül, hogy a Vodafone ezen kívül 1,76 millió részvényt jutatott a vezérigazgató tulajdonába az év folyamán.

Az átlag 3-9 millió dollár

Gent fizetésének mértékét és a prémiumokat élesen bírálták a Vodafone részvényesei annak ellenére is, hogy az jelenleg általános gyakorlat Európában - a Vodafone-nál legalábbis ezzel az érvvel utasítják vissza a panaszokat. A Vodafone-nál nem mulasztották el hangsúlyozni, hogy Gent javadalmazása elmarad a nagy európai cégek átlagától, amelyeknél 3,4 millió és 9,3 millió fontnak megfelelő összegek között vannak a vezetői jövedelmek.

Mindazonáltal a Vodafone-nál új vezetői ösztönzési rendszert jelentettek be. A konstrukció célfeladatok teljesítésén alapul, például azon, hogy elérik-e a legmagasabb osztalékfizetési és árfolyamnyereség arányt a távközlési részvények között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?