Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Korrumpált a Vodafone kékvérű vezetője?

2001.08.23. 10:39
Magyarázkodásra kényszerült egy egyre kellemetlenebb korrupciós vád miatt Sir Christopher Gent, a Vodafone első embere. Az óriáscéget azzal gyanúsítják, hogy busás lelépési pénzeket fizetett a német Mannesmann vezető menedzsereinek annak fejében, hogy azok ne akadályozzák meg cégük bekebelezését. Váratlan fordulat, hogy Klaus Esser, a Mannesmann volt főnöke gyakorlatilag "Gentre vallott".

Nyolcmilliárd forintos végkielégítés

Még az ekkora méretű cégek vezetőihez képest is gavalléros "lelépési pénzt" szavazott meg a Mannesmann saját vezetőinek, mielőtt tavaly a Vodafone kezébe került volna: Esser például 59 millió márkás - 7,6 milliárd forintos - fájdalomdíjat kapott.

Formális hongkongiak

Az összeget formailag a Hutchison Whampoa nevű hongkongi cég juttatta a menedzsereknek. A Hutchinson a Vodafone-féle felvásárlás előtt rövid időre tulajdonrészt vett a Mannesmannban és a német cégvezetők korábbi jó teljesítményével indokolta a bónusz kifizetését, ám az ügyben vizsgálódó germán hatóságok azt gyanítják, hogy az összeg valójában a Vodafone-tól érkezett - magyarázta a BBC-nek Kristof Keese, a Financial Times német kiadásának főszerkesztője.

Tagad az arisztokrata

Sir Christopher szerdán megtörte hallgatását, és határozottan cáfolta a vádakat. "Sem én, sem a Vodafone bármely más vezetője vagy alkalmazottja sohasem tett pénzügyi ajánlatot Mannesmann-alkalmazottnak" - szögezte le. Gent szerint a Vodafone-nak nem is volt ráhatása a Mannesmann "fájdalomdíjakat" megszavazó testületére április 12-e, vagyis azon időpont előtt, hogy a brüsszeli versenyhatóság jóváhagyta volna a felvásárlást.

Esser bekavar

Hiába a főrend állítása, az ügy durvulni látszik, mivel maga Klaus Esser tett a Vodafone-ra nézve igencsak dermesztő bejelentést - derül ki a The Times cikkéből. A német menedzser ugyanis azt állítja, hogy a neki járó pénzről az elvi döntést a Vodafone igazgatótanácsa hozta meg február 3-án, egy nappal azelőtt, hogy az ügy a Mannesmann megfelelő grémiuma elé került volna.
A német ügyészség most azt vizsgálja, akad-e elegendő bizonyíték a vádemeléshez.

Húszmilliárd forint veszteség

A veszteségek finanszírozása miatt kellett 41,8 milliárdról 20,9 milliárd forintra csökkenteni a Vodafone márkanév alatt szolgáltató V.R.A.M. Távközlési Rt. alaptőkéjét - mondta a Napi Gazdaságnak Vitai Attila, a V.R.A.M. vezérigazgatója. A veszteség tavaly a gazdasági lap értesülése szerint meghaladta a 20 milliárd forintot. Vitai szerint ez természetes, hiszen a mobilcégek az első öt évben általában deficitesek, bár a menedzser úgy látja, hogy nekik ennél kevesebb idő is elég lesz a nullszaldóhoz. A Hírközlési Főfelügyelet adatai szerint az idei második negyedévben a Vodafone az új mobilügyfelek 14 százalékát szerezte meg.